Czekoladowo-kawowe babeczki z kremem

Zapraszam na przepis na czekoladowo-kawowe babeczki z kremem. 


 

Babeczki są puszyste i przyjemnie czekoladowe. Wyraźne nuty kawy sprawiają, że jest to idealny deser dla dorosłych.

Lista składników

Babeczki:

  • 250 ml wody
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • Pół kostki (125 g) masła
  • 2 łyżki (25 g) kakao
  • 2 łyżki (15 g) kawy rozpuszczalnej
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

 

Krem:

  • 1.5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • (150 g) masła
  • 2 łyżki (45 g) miodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj syrop czekoladowy. Wlej wodę do rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj syrop na średnim ogniu i stale mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło, kawę rozpuszczalną, kakao i sodę oczyszczoną. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Płyn mocno się zapieni, nie pozostawiaj go bez opieki. Kiedy syrop przestanie się pienić gotuj syrop przez około 5 minut do lekkiego zredukowania. Gotowy syrop czekoladowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Połącz mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do wystudzonego syropu czekoladowego. Masę wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj jajka i miksuj do całkowitego połączenia.
  4. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Papilotki całkowicie wypełnij ciastem.
  5. Babeczki piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 20 minut.
  6. W tym czasie przygotuj krem do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść masło, gorzką czekoladę i miód. Składniki podgrzewaj ze sobą tak długo, aż wszystko się ze sobą połączy w jednolity płyn. Krem całkowicie wystudź, schłodzona masa stężeje.
  7. Upieczone babeczki wyłóż w blaszce na kratkę, na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyjmij babeczki z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim babeczki według własnego uznania.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Babeczka (zakładając 12 babeczek):

  • 395 kcal
  • Węglowodany: 37 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 3 g

 

Komentarze