Zapraszam na przepis na czekoladowo-kawowe babeczki z kremem.
Babeczki są puszyste i przyjemnie czekoladowe. Wyraźne nuty kawy sprawiają, że jest to idealny deser dla dorosłych.
Lista składników
Babeczki:
- 250 ml wody
- 1 szklanka (200 g) cukru
- Pół kostki (125 g) masła
- 2 łyżki (25 g) kakao
- 2 łyżki (15 g) kawy rozpuszczalnej
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki (225 g) mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Krem:
- 1.5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
- (150 g) masła
- 2 łyżki (45 g) miodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj syrop czekoladowy. Wlej wodę do rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj syrop na średnim ogniu i stale mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło, kawę rozpuszczalną, kakao i sodę oczyszczoną. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Płyn mocno się zapieni, nie pozostawiaj go bez opieki. Kiedy syrop przestanie się pienić gotuj syrop przez około 5 minut do lekkiego zredukowania. Gotowy syrop czekoladowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Połącz mąkę i proszek do pieczenia.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do wystudzonego syropu czekoladowego. Masę wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj jajka i miksuj do całkowitego połączenia.
- Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Papilotki całkowicie wypełnij ciastem.
- Babeczki piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 20 minut.
- W tym czasie przygotuj krem do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść masło, gorzką czekoladę i miód. Składniki podgrzewaj ze sobą tak długo, aż wszystko się ze sobą połączy w jednolity płyn. Krem całkowicie wystudź, schłodzona masa stężeje.
- Upieczone babeczki wyłóż w blaszce na kratkę, na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyjmij babeczki z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim babeczki według własnego uznania.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Babeczka (zakładając 12 babeczek):
- 395 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz