Desery o smaku bananowo-karmelowym - banoffee

 Zapraszam na przepis na jednoporcjowe desery o smaku karmelowo-bananowym. 

 


Klasyczna kombinacja w małej formie. Krem przygotowany jest na bazie śmietany i mascarpone, a wszystko zaczyna się od domowego karmelu. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 banany
  • 70 g mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Słony karmel

  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 90 g masła
  • Płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj słony karmel. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i rozpuść go na niskim ogniu, stale mieszając. Rób to tak długo, aż rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego koloru. Uważaj, żeby nie spalić cukru, jeśli tak się stanie zacznij od początku.
  2. Dodaj masło i energicznie mieszaj do połączenia składników. Dodaj partiami śmietankę, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Po dodaniu całej śmietanki gotuj sos przez około 1, 2 minuty. Dodaj sól, ostatni raz wymieszaj. Gotowy karmel przechowuj w lodówce, w wyparzonym słoiki do miesiąca czasu.
  3. Za pomocą blendera, lub woreczka strunowego i wałka do ciasta, pokrusz ciastka owsiane.
  4. Banany obierz i pokrój w ½ cm plasterki. Przełóż je do miski, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
  5. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj delikatnie sylikonową szpatułką do połączenia składników.
  6. Do naczyń o pojemności 200ml  w których będziesz podawać banoffee wsyp 2 łyżki pokruszonych ciastek. Ułóż na nich kilka plasterków bananów. Banany polej łyżeczką karmelu, drugą łyżeczkę rozrzuć delikatnie po ściankach naczynia w ramach dekoracji. Śmietankę z serkiem mascarpone podziel równo pomiędzy naczynia. Gotowe banoffee udekoruj jeszcze bananami i kruszonymi ciasteczkami. Gotowe!
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (1 szklanka)
  • 469 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 33 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze