Zapraszam na przepis na jednoporcjowe desery o smaku karmelowo-bananowym.
Klasyczna kombinacja w małej formie. Krem przygotowany jest na bazie śmietany i mascarpone, a wszystko zaczyna się od domowego karmelu.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 100 g ciastek owsianych
- 2 banany
- 70 g mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
Słony karmel
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 150 ml śmietany kremówki
- 90 g masła
- Płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Przygotuj słony karmel. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i rozpuść go na niskim ogniu, stale mieszając. Rób to tak długo, aż rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego koloru. Uważaj, żeby nie spalić cukru, jeśli tak się stanie zacznij od początku.
- Dodaj masło i energicznie mieszaj do połączenia składników. Dodaj partiami śmietankę, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Po dodaniu całej śmietanki gotuj sos przez około 1, 2 minuty. Dodaj sól, ostatni raz wymieszaj. Gotowy karmel przechowuj w lodówce, w wyparzonym słoiki do miesiąca czasu.
- Za pomocą blendera, lub woreczka strunowego i wałka do ciasta, pokrusz ciastka owsiane.
- Banany obierz i pokrój w ½ cm plasterki. Przełóż je do miski, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj delikatnie sylikonową szpatułką do połączenia składników.
- Do naczyń o pojemności 200ml w których będziesz podawać banoffee wsyp 2 łyżki pokruszonych ciastek. Ułóż na nich kilka plasterków bananów. Banany polej łyżeczką karmelu, drugą łyżeczkę rozrzuć delikatnie po ściankach naczynia w ramach dekoracji. Śmietankę z serkiem mascarpone podziel równo pomiędzy naczynia. Gotowe banoffee udekoruj jeszcze bananami i kruszonymi ciasteczkami. Gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (1 szklanka)
- 469 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 33 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz