Jajka po szkocku

Zapraszam na przepis na jajka po szkocku, zwane też – jak się dzisiaj dowiedziałem – jaskółczymi jajami.


Jajka po szkocku mają ze Szkocją niewiele więcej wspólnego niż ryba po grecku z Grecją, ale nie zmienia to faktu, że są pyszną przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są też na tyle pożywne, że mogą stworzyć bazę obiadu – to poniekąd jednoporcjowa pieczeń rzymska! Najlepsze domowe jajka kuszą półpłynnego żółtkiem, a do wszystkiego dochodzi też pyszna, chrupiąca skórka.

 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

Lista składników

  • 5 dużych jajek
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki (60 g) mąki
  • 0.5 szklanki (60 g) bułki tartej
  • 1 roztrzepane jajko
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na półmiękko. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je przez 6 ½ minuty, po czym przełóż je do wody z lodem. Jajka wystudź kompletnie i obierz ze skorupek. Jeśli używasz mniejszych jajek gotuj je przez 5 ½ minuty (rozmiar M) lub 4 ½ minuty (rozmiar S).
  2. Przygotuj masę mięsną. Do mielonego mięsa wieprzowego dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek i musztardę. Wyrób wszystko na gładką masę i podziel na 5 równych części.
  3. Każdą część mięsa rozpłaszcz na dłoni. Na środku mięsa połóż jajko i dokładnie owiń je mięsem w taki sposób, żeby cała jego powierzchnia była pokryta mięsem.
  4. Tak przygotowane jajka panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Opanierowane jajka włóż do lodówki na 30 minut, do zestalenia.
  6. Olej rozgrzej do temperatury około 170 oC. Jajka smaż pojedynczo, przez 8 minut każde, do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Po wyciągnięciu jajek z oleju układaj je na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (1 jajko)
  • 357 kcal
  • Węglowodany: 9 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 30 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze