Zapraszam na przepis na jajka po szkocku, zwane też – jak się dzisiaj dowiedziałem – jaskółczymi jajami.
Jajka po szkocku
mają ze Szkocją niewiele więcej wspólnego niż ryba po grecku z Grecją, ale nie
zmienia to faktu, że są pyszną przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są
też na tyle pożywne, że mogą stworzyć bazę obiadu – to poniekąd jednoporcjowa
pieczeń rzymska! Najlepsze domowe jajka kuszą półpłynnego żółtkiem, a do
wszystkiego dochodzi też pyszna, chrupiąca skórka.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 5 dużych jajek
- 500 g chudej wieprzowiny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki (60 g) mąki
- 0.5 szklanki (60 g) bułki tartej
- 1 roztrzepane jajko
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ugotuj jajka na półmiękko. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je przez 6 ½ minuty, po czym przełóż je do wody z lodem. Jajka wystudź kompletnie i obierz ze skorupek. Jeśli używasz mniejszych jajek gotuj je przez 5 ½ minuty (rozmiar M) lub 4 ½ minuty (rozmiar S).
- Przygotuj masę mięsną. Do mielonego mięsa wieprzowego dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek i musztardę. Wyrób wszystko na gładką masę i podziel na 5 równych części.
- Każdą część mięsa rozpłaszcz na dłoni. Na środku mięsa połóż jajko i dokładnie owiń je mięsem w taki sposób, żeby cała jego powierzchnia była pokryta mięsem.
- Tak przygotowane jajka panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Opanierowane jajka włóż do lodówki na 30 minut, do zestalenia.
- Olej rozgrzej do temperatury około 170 oC. Jajka smaż pojedynczo, przez 8 minut każde, do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Po wyciągnięciu jajek z oleju układaj je na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (1 jajko)
- 357 kcal
- Węglowodany: 9 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 30 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz