Makaron z grzybami i szynką

 Zapraszam na przepis na szybki i smaczny makaron z szynką.

Jest to świetny pomysł dla zabieganych; po pokrojeniu paru składników, przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Życzę smacznego!

Lista składników

  • 300 g surowej szynki wędzonej
  • 200 g pieczarek
  • 4 porcje (220 g) makaronu
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  •  5 łyżek (40 g) świeżo startego parmezanu
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 3 gałązki tymianku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki. Grzyby delikatnie oczyść, następnie pokrój je w cienkie półplasterki. Surową szynkę pokrój w małą kostkę lub paski. Wcześniej umytą pietruszkę i tymianek drobno posiekaj.
  2. Przygotuj bazę sosu. Do śmietany dodaj żółtka i starty parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Makaron wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj według zaleceń producenta do momentu, aż będzie al dente ( u mnie trwa to 7 minut).
  4. W tym czasie rozgrzej na patelni olej i przez około 1 – 2 minuty podsmażaj na nim szynkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty na wysokim ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Po tym czasie dodaj tymianek, wymieszaj składniki i wyłącz grzanie pod patelnią.
  5. Makaron ugotowany al dente odcedź z wody. Zachowaj przy tym jedną chochlę wody, w której gotowałeś makaron.
  6. Makaron dodaj do szynki i pieczarek. Dodaj wodę i śmietanę z parmezanem. Włącz niski ogień i podgrzewaj wszystko przez około 2 minuty, do momentu kiedy sos zgęstnieje i nabierze aksamitnej struktury. Sos nie może się zagotować.
  7. Dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem przyozdób danie odrobiną pietruszki. Gotowe!
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje):

  • 525 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 31 g
  • Białko: 19 g
  • Błonnik: 6 g

 


Komentarze