Zapraszam na przepis na szybki i smaczny makaron z szynką.
Jest to świetny pomysł dla zabieganych; po pokrojeniu paru składników, przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Życzę smacznego!
Lista składników
- 300 g surowej szynki wędzonej
- 200 g pieczarek
- 4 porcje (220 g) makaronu
- 2 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek (40 g) świeżo startego parmezanu
- 150 ml śmietany 18%
- 2 żółtka
- 3 gałązki tymianku
- Pęczek natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj składniki. Grzyby delikatnie oczyść, następnie pokrój je w cienkie półplasterki. Surową szynkę pokrój w małą kostkę lub paski. Wcześniej umytą pietruszkę i tymianek drobno posiekaj.
- Przygotuj bazę sosu. Do śmietany dodaj żółtka i starty parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Makaron wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj według zaleceń producenta do momentu, aż będzie al dente ( u mnie trwa to 7 minut).
- W tym czasie rozgrzej na patelni olej i przez około 1 – 2 minuty podsmażaj na nim szynkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty na wysokim ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Po tym czasie dodaj tymianek, wymieszaj składniki i wyłącz grzanie pod patelnią.
- Makaron ugotowany al dente odcedź z wody. Zachowaj przy tym jedną chochlę wody, w której gotowałeś makaron.
- Makaron dodaj do szynki i pieczarek. Dodaj wodę i śmietanę z parmezanem. Włącz niski ogień i podgrzewaj wszystko przez około 2 minuty, do momentu kiedy sos zgęstnieje i nabierze aksamitnej struktury. Sos nie może się zagotować.
- Dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem przyozdób danie odrobiną pietruszki. Gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4
porcje):
- 525 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 31 g
- Białko: 19 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz