Zapraszam na przepis na ciasto
czekoladowe przybrane gruszkami.
Ciasto jest wilgotne i puszyste; smak czekolady jest wyraźny, ale nie przytłaczający. Gruszki są mięciutkie i delikatnie słodkie, a całość uzupełnia pomarańczowa nuta. Przekonajcie się sami!
Lista składników
- 2 gruszki
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 0.5 szklanki (75 g) mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki (25 g) kakao
- 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
- 175 g masła
- Niepełna szklanka (175 g) cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- Skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce. Gruszki umyj i obierz ze skórki, następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój w plastry. Postaraj się układać plastry tak, żeby zachowały kształt owocu.
- Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę pełnoziarnistą. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
- Do osobnej miski włóż masło o temperaturze pokojowej i cukier. Ucieraj mikserem, na średnich obrotach, do momentu uzyskania jasnej, puszystej i gładkiej masy. Pojedynczo dodaj jajka, za każdym razem miksując masę do pełnego połączenia.
- Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, za każdym razem mieszając ciasto do całkowitego połączenia.
- Dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.
- Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm i wyrównaj wierzch. Ułóż owoce na wierzchu, starając się zachować kształt całej gruszki.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra dół przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Przyozdób ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12
porcji)
- 256 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz