Czekoladowe ciasto z gruszkami

Zapraszam na przepis na ciasto czekoladowe przybrane gruszkami.


 

Ciasto jest wilgotne i puszyste; smak czekolady jest wyraźny, ale nie przytłaczający. Gruszki są mięciutkie i delikatnie słodkie, a całość uzupełnia pomarańczowa nuta. Przekonajcie się sami!

Lista składników

  • 2 gruszki 
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 0.5 szklanki (75 g) mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki (25 g) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • Niepełna szklanka (175 g) cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • Skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce. Gruszki umyj i obierz ze skórki, następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój w plastry. Postaraj się układać plastry tak, żeby zachowały kształt owocu.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę pełnoziarnistą. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  3. Do osobnej miski włóż masło o temperaturze pokojowej i cukier. Ucieraj mikserem, na średnich obrotach, do momentu uzyskania jasnej, puszystej i gładkiej masy. Pojedynczo dodaj jajka, za każdym razem miksując masę do pełnego połączenia.
  4. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, za każdym razem mieszając ciasto do całkowitego połączenia.
  5. Dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.
  6. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm i wyrównaj wierzch. Ułóż owoce na wierzchu, starając się zachować kształt całej gruszki.
  7. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra dół przez około 50 minut do suchego patyczka.
  8. Przyozdób ciasto cukrem pudrem.
  9. Smacznego!

 

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 12 porcji)
  • 256 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze