Zapraszam na warstwową sałatkę z tuńczykiem
Jest to błyskawiczna sałatka, której przygotowanie trwa niewiele więcej niż ugotowanie jajek na twardo. Kolorowe warstwy fasoli, tuńczyka, jajek, kukurydzy i majonezu sprawiają, że jest to propozycja atrakcyjna zarówno wizualnie jak i odżywczo, która równie dobrze sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych, lub szybka kolacja po długim dniu pracy.
Lista składników:
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
- 1 puszka kukurydzy (330 g)
- 2 małe puszki tuńczyka w wodzie (200 g)
- 4 duże jajka
- 250 g majonezu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę o wielkości około jednego centymetra.
- Czerwoną fasolę odsącz z wody i wypłucz. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z wody.
- W naczyniu w którym będziesz podawać sałatkę ułóż kolejno warstwy fasoli i tuńczyka.
- Jajka ułóż na tuńczyku i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ułóż warstwę kukurydzy i przykryj wszystko majonezem.
- Udekoruj górę sałatki wedle własnego uznania i gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze na 100g
- 141 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz