Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

Zapraszam na warstwową sałatkę z tuńczykiem


 

Jest to błyskawiczna sałatka, której przygotowanie trwa niewiele więcej niż ugotowanie jajek na twardo. Kolorowe warstwy fasoli, tuńczyka, jajek, kukurydzy i majonezu sprawiają, że jest to propozycja atrakcyjna zarówno wizualnie jak i odżywczo, która równie dobrze sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych, lub szybka kolacja po długim dniu pracy.

Lista składników:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
  • 1 puszka kukurydzy (330 g)
  • 2 małe puszki tuńczyka w wodzie (200 g)
  • 4 duże jajka
  • 250 g majonezu
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę o wielkości około jednego centymetra.
  2. Czerwoną fasolę odsącz z wody i wypłucz. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z wody.
  3. W naczyniu w którym będziesz podawać sałatkę ułóż kolejno warstwy fasoli i tuńczyka.
  4. Jajka ułóż na tuńczyku i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Ułóż warstwę kukurydzy i przykryj wszystko majonezem.
  6. Udekoruj górę sałatki wedle własnego uznania i gotowe!
  7. Smacznego!

 

Przybliżone wartości odżywcze na 100g

  • 141 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 3 g
 


 

Komentarze