Zapraszam na wytrawną tartę z dynią, serem i pomidorami.
Tarta jest kremowa i sycąca; świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również jako chłodna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy. To jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów!
Lista składników
Spód
- 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 100 g masła
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
Nadzienie
- 1 średnia cebula (ok. 80 g)
- 1 dynia piżmowa (ok. 400-500 g)
- 5-6 suszonych pomidorów (ok. 40 g)
- 60 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki (60 g) świeżo startego sera, np. cheddara
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 plastry (50 g) koziego sera lub fety
Sposób przygotowania
- Przygotowanie tarty rozpocznij od kruchego spodu. W tym celu do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Ciasto zarabiaj nożem do uzyskania drobnych grudek masła; całość powinna przypominać konsystencją mokry piasek.
- Dodaj około dwie łyżki zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce. Następnie wyłóż je na blat i pracuj z nim przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż składniki całkowicie się połączą. Z ciastem pracuj szybko, by nie ogrzać zbytnio masła.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj składniki na nadzienie tarty. Pokrój jedną średnią cebulę w drobną kostkę, dynię w centymetrowe kawałki, a suszone pomidory w duże cząstki.
- Do naczynia wlej śmietankę, dodaj jajka i świeżo starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą widelcem i odstaw w chłodne miejsce.
- Po 30 minutach w lodówce wyłóż ciasto na spód na solidnie podsypany mąką blat, oprósz delikatnie z wierzchu i rozwałkuj w spory płat o grubości około 3 – 4 milimetrów.
- Przenieś ciasto na natłuszczoną formę do pieczenia tart o średnicy 20 cm i wyklej ją w taki sposób, żeby nie pozostawić żadnych szczelin. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem na całej powierzchni, wyłóż je papierem do pieczenia i obciąż ryżem lub grochem ceramicznym. Dzięki temu ciasto nie zdeformuje się w trakcie podpiekania.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut – do momentu, aż nabierze delikatnego złotego koloru.
- W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną wcześniej cebulę. Następnie dodaj dynię i smaż ją z cebulą przez 3 – 4 minuty.
- Po tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i smaż wszystko ze sobą przez kolejnych kilka minut.
- Zawartość patelni podlej wodą i duś przez około 10 minut do momentu, kiedy dynia zmięknie. Dopraw wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem.
- Tak przygotowane nadzienie przełóż do dużego naczynia i zblenduj metalową końcówką wedle własnych preferencji. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji powoli dodaj śmietanę połączoną z jajkami i serem i zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia.
- Kiedy spód jest odpowiednio podpieczony, zdejmij papier do pieczenia wraz z ciężarem i przelej do tarty nadzienie. Na wierzchu tarty ułóż kawałki koziego sera oraz pokrojone wcześniej suszone pomidory.
- Tak przygotowaną tartę włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 40 minut – do momentu aż góra tarty pięknie się zarumieni.
- Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 296 kcal
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 2 g
Porcja (zakładając 4 porcje)
- 619 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 39 g
- Białko: 16 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz