Tarta z dynią, serem i pomidorami

 Zapraszam na wytrawną tartę z dynią, serem i pomidorami.


Tarta jest kremowa i sycąca; świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również jako chłodna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy. To jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów!


Lista składników

Spód
  • 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Nadzienie

  • 1 średnia cebula (ok. 80 g)
  • 1 dynia piżmowa (ok. 400-500 g)
  • 5-6 suszonych pomidorów (ok. 40 g)
  • 60 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki (60 g) świeżo startego sera, np. cheddara
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 plastry (50 g) koziego sera lub fety

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie tarty rozpocznij od kruchego spodu. W tym celu do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Ciasto zarabiaj nożem do uzyskania drobnych grudek masła; całość powinna przypominać konsystencją mokry piasek.
  2. Dodaj około dwie łyżki zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce. Następnie wyłóż je na blat i pracuj z nim przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż składniki całkowicie się połączą. Z ciastem pracuj szybko, by nie ogrzać zbytnio masła.
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj składniki na nadzienie tarty. Pokrój jedną średnią cebulę w drobną kostkę, dynię w centymetrowe kawałki, a suszone pomidory w duże cząstki.
  5. Do naczynia wlej śmietankę, dodaj jajka i świeżo starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą widelcem i odstaw w chłodne miejsce.
  6. Po 30 minutach w lodówce wyłóż ciasto na spód na solidnie podsypany mąką blat, oprósz delikatnie z wierzchu i rozwałkuj w spory płat o grubości około 3 – 4 milimetrów.
  7. Przenieś ciasto na natłuszczoną formę do pieczenia tart o średnicy 20 cm i wyklej ją w taki sposób, żeby nie pozostawić żadnych szczelin. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem na całej powierzchni, wyłóż je papierem do pieczenia i obciąż ryżem lub grochem ceramicznym. Dzięki temu ciasto nie zdeformuje się w trakcie podpiekania.
  8. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut – do momentu, aż nabierze delikatnego złotego koloru.
  9. W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną wcześniej cebulę. Następnie dodaj dynię i smaż ją z cebulą przez 3 – 4 minuty.
  10. Po tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i smaż wszystko ze sobą przez kolejnych kilka minut.
  11. Zawartość patelni podlej wodą i duś przez około 10 minut do momentu, kiedy dynia zmięknie. Dopraw wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem.
  12. Tak przygotowane nadzienie przełóż do dużego naczynia i zblenduj metalową końcówką wedle własnych preferencji. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji powoli dodaj śmietanę połączoną z jajkami i serem i zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia.
  13. Kiedy spód jest odpowiednio podpieczony, zdejmij papier do pieczenia wraz z ciężarem i przelej do tarty nadzienie. Na wierzchu tarty ułóż kawałki koziego sera oraz pokrojone wcześniej suszone pomidory.
  14. Tak przygotowaną tartę włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 40 minut – do momentu aż góra tarty pięknie się zarumieni.
  15. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  16. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 296 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2 g

Porcja (zakładając 4 porcje)

  • 619 kcal
  • Węglowodany: 53 g 
  • Tłuszcze: 39 g
  • Białko: 16 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze