Zapraszam na przepis na puszystą, a jednocześnie wilgotną babkę dyniową.
To ciasto dla mnie smakuje jak jesień – delikatnej dyni towarzyszy aromat korzennych przypraw, a całość ozdobimy lukrem na bazie herbaty. Do tego babka jest prosta, szybka w przygotowaniu i idealna do podzielenia się przy popołudniowym kubku kakao albo herbaty właśnie.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na formę do babek o średnicy 24 cm)
Ciasto
- 3 szklanki (360 g) mąki pszennej
- 1 puszka (420 g) puree z dyni
- 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
- 120 g masła
- 1/3 szklanki (120 g) syropu klonowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Lukier
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki mocnej herbaty
Sposób przygotowania
- Przygotuj produkty suche. Dodaj do mąki cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj rózgą.
- Do osobnej miski włóż miękkie masło i brązowy cukier. Ucieraj je ze sobą mikserem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
- Dodaj stopniowo jajka, za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia się składników.
- Dodaj puree z dyni i wymieszaj. Dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszaj.
- Stopniowo dodaj mąkę, najlepiej w dwóch, lub trzech partiach, i wymieszaj dokładnie.
- Ciasto przełóż do formy do babek (średnica 24 cm, wysokość 9 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC, w funkcji góra dół, przez 45 – 50 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
- Przygotuj lukier. Do cukru pudru 2 łyżki mocnej herbaty i wymieszaj do uzyskania lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody.
- Wystudzone ciasto ozdób lukrem i gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 308 kcal
- Węglowodany: 52 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
Porcja (zakładając 16 porcji)
- 244 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz