Babka dyniowa

Zapraszam na przepis na puszystą, a jednocześnie wilgotną babkę dyniową.

 

To ciasto dla mnie smakuje jak jesień – delikatnej dyni towarzyszy aromat korzennych przypraw, a całość ozdobimy lukrem na bazie herbaty. Do tego babka jest prosta, szybka w przygotowaniu i idealna do podzielenia się przy popołudniowym kubku kakao albo herbaty właśnie.   

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na formę do babek o średnicy 24 cm)

Ciasto
  • 3 szklanki (360 g) mąki pszennej
  • 1 puszka (420 g) puree z dyni
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki (120 g) syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½  łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Lukier

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mocnej herbaty

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj produkty suche. Dodaj do mąki cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj rózgą.
  2. Do osobnej miski włóż miękkie masło i brązowy cukier. Ucieraj je ze sobą mikserem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
  3. Dodaj stopniowo jajka, za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia się składników.
  4. Dodaj puree z dyni i wymieszaj. Dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodaj mąkę, najlepiej w dwóch, lub trzech partiach, i wymieszaj dokładnie.
  6. Ciasto przełóż do formy do babek (średnica 24 cm, wysokość 9 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC, w funkcji góra dół, przez 45 – 50 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
  7. Przygotuj lukier. Do cukru pudru 2 łyżki mocnej herbaty i wymieszaj do uzyskania lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody.
  8. Wystudzone ciasto ozdób lukrem i gotowe!
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 308 kcal
  • Węglowodany: 52 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Porcja (zakładając 16 porcji)

  • 244 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

 


Komentarze