Dzisiaj zapraszam na klasyk polskiej kuchni – czysty barszcz czerwony na domowym zakwasie.
Ten pomysł sprawdza się równie dobrze na świątecznym stole, jak i podczas weselnej biesiady. Aromat i smak zupy jest jedyny w swoim rodzaju; do tego oko cieszy piękny, głęboki kolor. Całość doprawia satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego zakwasu – o walorach zdrowotnych nie wspominając!
Lista składników
Zakwas (słoik o pojemności 1l)
- 500 g buraków
- 6 ząbków czosnku
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 500 ml przegotowanej wody
Barszcz
- 1 kg buraków
- 2 duże pietruszki
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 por
- 0.5 selera
- 450 ml zakwasu
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 20 g suszonych grzybów
- Sól i pieprz
- 2 l wody
Sposób przygotowania
Zakwas
- Buraki dokładnie umyj i obierz ze skóry. Pokrój je w równe plastry.
- Na dno słoika, w którym robisz zakwas, wrzuć 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, połowę ziela angielskiego i połowę pieprzu. Wypełnij słoik do połowy plastrami buraków, układaj je najciaśniej jak to tylko możliwe. Powtórz wszystkie warstwy do wykorzystania składników.
- Dodaj do słoika łyżeczkę soli kamiennej i zalej wszystko przegotowaną, letnią wodą. Słoik zamknij lub przykryj gazą i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 10 – 14 dni.
Barszcz
- Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze, równe części. Przełóż do garnka, w którym przygotujesz barszcz. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wszystko chłodną wodą i pod przykryciem wstaw na niski ogień. Gotuj przez godzinę od momentu zagotowania wody.
- Grzyby zalej zimną wodą i namaczaj przez minimum 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. Następnie gotuj je w wodzie w której się moczyły przez około pół godziny. Grzyby odcedź, a wywar zlej ostrożnie znad osadu.
- Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, lub drobną kostkę.
- Zakwas buraczany oddziel od buraków, warzywa wykorzystaj w innym celu.
- Po godzinie wyłów warzywa z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj do wywaru surowe buraki i gotuj do miękkości, przez około 50 minut. Po tym czasie oddziel buraki od wywaru.
- Zmniejsz ogień pod wywarem, dodaj wywar grzybowy i zakwas z buraków. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz