Czysty barszcz na domowym zakwasie

Dzisiaj zapraszam na klasyk polskiej kuchni – czysty barszcz czerwony na domowym zakwasie.


 

Ten pomysł sprawdza się równie dobrze na świątecznym stole, jak i podczas weselnej biesiady. Aromat i smak zupy jest jedyny w swoim rodzaju; do tego oko cieszy piękny, głęboki kolor. Całość doprawia satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego zakwasu – o walorach zdrowotnych nie wspominając!

Lista składników

Zakwas (słoik o pojemności 1l)

  • 500 g buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 500 ml przegotowanej wody

Barszcz

  • 1 kg buraków
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 0.5 selera
  • 450 ml zakwasu
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 20 g suszonych grzybów
  • Sól i pieprz
  • 2 l wody

Sposób przygotowania

Zakwas

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz ze skóry. Pokrój je w równe plastry.
  2. Na dno słoika, w którym robisz zakwas, wrzuć 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, połowę ziela angielskiego i połowę pieprzu. Wypełnij słoik do połowy plastrami buraków, układaj je najciaśniej jak to tylko możliwe. Powtórz wszystkie warstwy do wykorzystania składników.
  3. Dodaj do słoika łyżeczkę soli kamiennej i zalej wszystko przegotowaną, letnią wodą. Słoik zamknij lub przykryj gazą i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 10 – 14 dni.

Barszcz

  1. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze, równe części. Przełóż do garnka, w którym przygotujesz barszcz. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wszystko chłodną wodą i pod przykryciem wstaw na niski ogień. Gotuj przez godzinę od momentu zagotowania wody.
  2. Grzyby zalej zimną wodą i namaczaj przez minimum 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. Następnie gotuj je w wodzie w której się moczyły przez około pół godziny. Grzyby odcedź, a wywar zlej ostrożnie znad osadu.
  3. Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, lub drobną kostkę.
  4. Zakwas buraczany oddziel od buraków, warzywa wykorzystaj w innym celu.
  5. Po godzinie wyłów warzywa z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj do wywaru surowe buraki i gotuj do miękkości, przez około 50 minut. Po tym czasie oddziel buraki od wywaru.
  6. Zmniejsz ogień pod wywarem, dodaj wywar grzybowy i zakwas z buraków. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
  7. Smacznego!              

   




                                                           

Komentarze