Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą

Dzisiaj zapraszam na ciasto, które nareszcie pozwoli nam zasmakować lata. Przygotujemy prosty sernik na zimno, pieszczący nasze podniebienia przyjemną, kremową konsystencją oraz delikatnym smakiem białej czekolady i świeżych truskawek. 


Masa serowa wychodzi gładka, niemal kremowa, z delikatnie wyczuwalnymi nutami białej czekolady i wanilii, a świeże truskawki dodają ciastu naturalnej słodyczy. Idealne połączenie na letnie rodzinne spotkania!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm)

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (+ 700 ml wrzątku)
  • 24 g żelatyny w proszku (+ 200 ml wrzątku)
  • 200 – 300 g podłużnych biszkoptów
  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki (36%)
  • 1 kilogram twarogu sernikowego
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 800 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj galaretkę. Do 700 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody, wsyp dwa opakowania galaretki truskawkowej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do chwili, kiedy zacznie lekko tężeć.
  2. Wsyp 24 g żelatyny w proszku do 200 ml gorącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia, aż będzie letnia w dotyku.
  3. W międzyczasie, na dnie blachy o wymiarach 35 x 24 cm ułóż podłużne biszkopty. Dno blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Ciastka układaj w miarę ciasno, tak żeby utworzyć zwarty spód. 
  4. Przełóż 300 g posiekanej białej czekolady do dużego dzbanka i wlej do niej 100 ml śmietanki (36%). Dzbanek z czekoladą wstaw do mikrofali na około 60 sekund. Wyjmuj dzbanek co 15 sekund, żeby wymieszać jego zawartość. Podgrzewanie powtarzaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy gęstą, płynną masę. Czekoladę możesz też rozpuścić w kąpieli wodnej. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji odstaw naczynie na bok, do lekkiego przestudzenia.
  5. Do średniej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%) i ubij ją prawie na sztywno.
  6. Do osobnej, dużej miski przełóż kilogram twarogu sernikowego z wiaderka i dodaj do niego 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia wanilii w serze. Wtedy dodaj do niego wystudzoną czekoladę i krótko wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Następnie połącz ubitą śmietankę z masą serową przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do równego rozprowadzenia w masie.
  7. Zahartuj żelatynę. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Po uzyskaniu gładkiego płynu wlej żelatynę do masy serowej. Płyn wlewaj wąskim strumieniem, mieszając całość na niskich obrotach miksera.   
  8. Na koniec dodaj do masy 300 g pokrojonych w ćwiartki truskawek. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do rozprowadzenia owoców w masie.
  9. Gotową masę serową przełóż od razu na wyłożony wcześniej spód z biszkoptów i rozprowadź ją równą warstwą po ich powierzchni. Po wyrównaniu masy odstaw blachę do lodówki na około 30 minut, do lekkiego stężenia.
  10. Kiedy góra sernika jest już sprężysta w dotyku, wyłóż na nią 500 g pokrojonych w ćwiartki truskawek. Zrób to tak, żeby pokryły całą powierzchnię sernika. Po wyłożeniu owoców wylej na ciasto tężejącą galaretkę. Gęstniejąca galaretka nie będzie się łatwo rozprowadzać pomiędzy owocami, szczególnie na zimnym cieście, dlatego upewnij się, że wylewasz ją równomiernie na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej i zmięknięcia biszkoptów.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 198 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 30 kawałków)

  • 238 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze