Zapraszam na zaplataną babkę drożdżową z czekoladą i wiśniami.
Ciasto pięknie się prezentuje, zwłaszcza gdy wykończy się je błyszczącą glazurą. Wnętrze jest puszyste, smak czekolady długo pozostaje na języku, a wiśnie przyjemnie go przełamują. Do tego z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje – nic, tylko formować warkocz!
Lista składników
Ciasto
- 1 szklanka (150 g) mąki chlebowej
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 25 g cukru
- 1 jajko
- 1 saszetka (7 g) drożdży
- 75 g masła
Nadzienie
- 40 g masła
- 75 g czekolady
- 25 g kakao
- 120 g wiśni w likierze
- 40 g brązowego cukru
Glazura
- 50 g cukru
- 50 g wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto drożdżowe. Do miski przesiej białą mąkę chlebową oraz mąką pszenną typ 500. Do mąki dodaj cukier oraz suche drożdże; zawartość miski wstępnie przemieszaj.
- Do składników suchych dodaj zimne masło, a następnie wetrzyj je w mąkę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na kruszonkę.
- Do miski dodaj lekko ciepłe mleko oraz jajka. Wyrabiaj ciasto w misce przez 5-7 minut, aż stanie się zwarte.
- Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat, a następnie wyrabiaj je przez kilka minut do uformowania gładkiej kuli. Przełóż ciasto do czystej, naoliwionej miski. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny, do podwojenia objętości.
- W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Rozpuść masło na niskim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Następnie dodaj czekoladę; mieszaj energicznie do momentu, aż się rozpuści. Na koniec dodaj gorzkie kakao i wmieszaj je w masę. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat, Wybij z ciasta powietrze i uformuj prostokąt. Rozwałkuj go do wymiarów 30x40cm, pilnując, by ciasto było równej grubości. Na tak uformowany prostokąt wylej masę czekoladową. Rozprowadź ją używając szpatułki, pozostawiając czysty pas grubości 2 cm przy jednym z dłuższych boków.
- Na ciasto wyłóż wiśnie. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon i zamknij. Tak powstały walec przetnij na pół ostrym nożem na całej długości. Obróć obie połówki miejscem przecięcia do góry i sklej z jednej strony. Zapleć dwie połówki ze sobą i sklej przy drugim końcu.
- Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj luźno i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół przez 40 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w formie do wstępnego przestygnięcia na 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z blachy i odstaw na kratce do pełnego wystudzenia.
- W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj syrop cukrowy. Wlej do rondelka 50 ml wody i dodaj 50 g cukru. Podgrzewaj na niskim ogniu, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się cukru. Zdejmij z ognia. Przestudzonym syropem posmaruj ciasto, by nabrało połysku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 10 porcji)
- 391 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 3 g
100 g
- 483 kcal
- Węglowodany: 66 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz