Jednoporcjowe tiramisu

 

Dzisiaj zapraszam na prosty deser jednoporcjowy – budyniowe, mocno kawowe tiramisu.

 

To prosta i praktyczna wersja tego klasycznego włoskiego deseru, który na dobre zadomowił się nad Wisłą. Krem z mascarpone i budyniu jest gładki i, co najważniejsze, nie jest za słodki. Biszkopty wprowadzają tę charakterystyczną dla tiramisu kawowo – alkoholową nutę, a bita śmietana nadaje całości przyjemnej lekkości.

Lista składników:

  • 16 biszkoptów
  • 150 g sera mascarpone
  • Budyń
  • 200 ml kawy
  • 100 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 1 łyżeczka (5 g) kakao
  • 70 ml likieru kawowego

Budyń:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 0.5 szklanki (100 g) cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj budyń. Połowę mleka przelej do rondelka w którym przygotujesz budyń. Do drugiej połowy dodaj żółtka, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Starannie wymieszaj.
  2. Rondelek z mlekiem postaw na średnim ogniu i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i lekko zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj resztę mleka, wymieszaj energicznie i zwiększ grzanie na średnie. Gotuj, stale mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Gotowy budyń przełóż do mniejszego naczynia i przykryj folią spożywczą. Wystudź całkowicie.
  4. Połącz ze sobą mocną, zimną kawę i likier kawowy.
  5. Do naczyń w których podasz tiramisu wkrusz po 1.5 biszkopta. Zalej je 3 łyżkami syropu kawowego i odstaw do nasiąknięcia.
  6. Przełóż do miski ser mascarpone i wystudzony budyń. Wymieszaj mikserem do uzyskania półpłynnego kremu.
  7. Wyłóż po dwie łyżki gotowego kremu na nasiąknięte biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i wyłóż resztę kremu. Odstaw pucharki na chwilę do lodówki.
  8. W tym czasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Rozłóż ją równo w pucharkach.
  9. Obficie posyp tiramisu ciemnym kakao i udekoruj wedle własnego uznania. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę do zestalenia.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje):

  • 561 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 31 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze