Kurczak pieczony z warzywami


Dzisiaj zapraszam na lekko pikantnego kurczaka pieczonego z warzywami.

 


To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów – spójrzcie tylko na tę feerię barw! Całość stanowi zdrową i pełną smaku propozycję na obiad. Na dodatek to proste, jednogarnkowe danie, które niemal w całości przygotujemy w piekarniku – 15 minut roboty, 40 minut czekania i, co równie istotne, niewiele sprzątania. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


 

Lista składników

  • 5 udek z kurczaka bez skóry i kości (ok. 600 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 3 duże papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże marchewki
  • 3 szalotki
  • 1 cukinia
  • 160 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy cajun
Przyprawa cajun
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • ½ łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalne)

Sposób przygotowania

  1. Jeśli nie używasz gotowej przyprawy cajun, połącz ze sobą wszystkie przyprawy. Dodaj do nich olej i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
  2. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Przełóż je na wyłożoną folią aluminiową blachę do pieczenia i rozłóż po całej powierzchni.
  3. Mięso z kurczaka ułóż na warzywach. Polej wszystko przygotowaną wcześniej pastą i dokładnie wetrzyj ją w warzywa i mięso
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 30 – 40 minut.
  5. Po upieczeniu odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  6. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja ( 5 porcji)
  • 370 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 23 g
  • Błonnik: 7 g

 

Komentarze