Dzisiaj zapraszam na lekko
pikantnego kurczaka pieczonego z warzywami.
To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów – spójrzcie tylko na tę feerię barw! Całość stanowi zdrową i pełną smaku propozycję na obiad. Na dodatek to proste, jednogarnkowe danie, które niemal w całości przygotujemy w piekarniku – 15 minut roboty, 40 minut czekania i, co równie istotne, niewiele sprzątania.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 5 udek z kurczaka bez skóry i kości (ok. 600 g)
- 500 g ziemniaków
- 3 duże papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 duże marchewki
- 3 szalotki
- 1 cukinia
- 160 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przyprawy cajun
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- ½ łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalne)
Sposób przygotowania
- Jeśli nie używasz gotowej przyprawy cajun, połącz ze sobą wszystkie przyprawy. Dodaj do nich olej i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Przełóż je na wyłożoną folią aluminiową blachę do pieczenia i rozłóż po całej powierzchni.
- Mięso z kurczaka ułóż na warzywach. Polej wszystko przygotowaną wcześniej pastą i dokładnie wetrzyj ją w warzywa i mięso
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 30 – 40 minut.
- Po upieczeniu odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja ( 5 porcji)
- 370 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 23 g
- Błonnik: 7 g
Komentarze
Prześlij komentarz