Placuszki serowo-bananowe

 Zapraszam na przepis na placuszki twarogowo-bananowe.


Te placuszki to świetny pomysł na szybkie śniadanie albo kolację. Są pyszne i delikatne, a do tego pożywne: twaróg dostarcza białka, a banany błonnika. Smak sera świetnie komponuje się z aromatem owoców; dorzućcie do tego ulubione dodatki, a pokochają je tak dzieci, jak i dorośli.

Lista składników

  • 2 duże, dojrzałe banany (250 g)
  • 250 g mielonego twarogu
  • 4 czubate łyżki (120 g) mąki
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka (50 g) śmietany 12%
  • 1 łyżka (20 g) miodu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Olej do smażenia (3 łyżki)

Sposób przygotowania

  1. Obierz dwa dojrzałe banany i pognieć je widelcem na luźną masę.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj miód i pastę waniliową. Ubij mikserem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodaj pogniecione banany, śmietanę, twaróg i mąkę. Wymieszaj mikserem.
  4. Wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż przez dwie minuty po każdej stronie, do uzyskania złotego koloru.
  5. Gotowe placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  7. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 228 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g
Porcja (4-5 placuszków, zakładając 4 porcje)
  • 403 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 13 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze