Zapraszam na przepis na placuszki twarogowo-bananowe.
Te placuszki to świetny pomysł na szybkie śniadanie albo kolację. Są pyszne i delikatne, a do tego pożywne: twaróg dostarcza białka, a banany błonnika. Smak sera świetnie komponuje się z aromatem owoców; dorzućcie do tego ulubione dodatki, a pokochają je tak dzieci, jak i dorośli.
Lista składników
- 2 duże, dojrzałe banany (250 g)
- 250 g mielonego twarogu
- 4 czubate łyżki (120 g) mąki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka (50 g) śmietany 12%
- 1 łyżka (20 g) miodu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Olej do smażenia (3 łyżki)
Sposób przygotowania
- Obierz dwa dojrzałe banany i pognieć je widelcem na luźną masę.
- Do miski wbij jajka, dodaj miód i pastę waniliową. Ubij mikserem na jasną, puszystą masę.
- Dodaj pogniecione banany, śmietanę, twaróg i mąkę. Wymieszaj mikserem.
- Wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż przez dwie minuty po każdej stronie, do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 228 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 1 g
Porcja (4-5 placuszków, zakładając
4 porcje)
- 403 kcal
- Węglowodany: 47 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 13 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz