Niedawno pokazywałem przepis na barszcz z domowego zakwasu; nie znoszę marnowania jedzenia, więc dzisiaj pokażę, co zrobić z pozostałymi po nim burakami. Wykorzystamy je do lekkiej i zdrowej sałatki z jabłkowym dressingiem.
To prosty przepis, który mieści w sobie tyle smaków! Kwaskowe buraki, słona feta, prażone orzeszki, a wszystko podkreślone słodkawym dressingiem. Mix zieleniny też wnosi swoje – wyrazista rukola kontrastuje z łagodną sałatą. Dodajcie do tego trochę stostowanego pieczywa i otrzymacie zdrową, lekką i pełną smaku kolację.
Lista składników
- 3-4 (ok. 360 g) buraki z zakwasu
- 1 kostka (200 g) sera feta
- 5 łyżek (50 g) orzeszków piniowych
- Parę garści (200 g) miksu sałat, np. szpinaku, rukoli, roszponki, sałaty masłowej
Dressing
- 70 ml oliwy z oliwek
- 60 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka (15 g) miodu
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
- Przytostuj orzeszki piniowe. Wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię i praż, mieszając, do uzyskania złotego koloru.
- Pokrój ser w centymetrową kostkę, a buraki w kawałki wielkości kęsa.
- Przygotuj sos do sałatki. Do pojemnika wlej oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, musztardę, dwie szczypty soli lub szczyptę pieprzu. Blenduj do uzyskania jednolitej emulsji.
- Skomponuj sałatkę. Na każdy talerz wyłóż miks sałat, a na
nim ułóż porcję buraków, sera i orzeszków. Polej odrobiną dressingu; podawaj z dodatkowym sosem w osobnym naczyniu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja, sałatka i
dressing (zakładając 4 porcje)
- 445 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 38 g
- Białko: 13 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz