Sałatka z buraków z zakwasu

Niedawno pokazywałem przepis na barszcz z domowego zakwasu; nie znoszę marnowania jedzenia, więc dzisiaj pokażę, co zrobić z pozostałymi po nim burakami. Wykorzystamy je do lekkiej i zdrowej sałatki z jabłkowym dressingiem.

 

To prosty przepis, który mieści w sobie tyle smaków! Kwaskowe buraki, słona feta, prażone orzeszki, a wszystko podkreślone słodkawym dressingiem. Mix zieleniny też wnosi swoje – wyrazista rukola kontrastuje z łagodną sałatą. Dodajcie do tego trochę stostowanego pieczywa i otrzymacie zdrową, lekką i pełną smaku kolację.

Lista składników

  • 3-4 (ok. 360 g) buraki z zakwasu
  • 1 kostka (200 g) sera feta
  • 5 łyżek (50 g) orzeszków piniowych
  • Parę garści (200 g) miksu sałat, np. szpinaku, rukoli, roszponki, sałaty masłowej

Dressing

  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka (15 g) miodu
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  1. Przytostuj orzeszki piniowe. Wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię i praż, mieszając, do uzyskania złotego koloru.
  2. Pokrój ser w centymetrową kostkę, a buraki w kawałki wielkości kęsa.
  3. Przygotuj sos do sałatki. Do pojemnika wlej oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, musztardę, dwie szczypty soli lub szczyptę pieprzu. Blenduj do uzyskania jednolitej emulsji.
  4. Skomponuj sałatkę. Na każdy talerz wyłóż miks sałat, a na nim ułóż porcję buraków, sera i orzeszków. Polej odrobiną dressingu; podawaj z dodatkowym sosem w osobnym naczyniu.
  5. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja, sałatka i dressing (zakładając 4 porcje)
  • 445 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 38 g
  • Białko: 13 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze