Sernik chałwowy na zimno z mascarpone

 Dzisiaj zapraszam na sernik chałwowy z mascarpone.

 

Przy przygotowaniu tego ciasta trzeba się wykazać cierpliwością, ale efekt jest tego wart. Sernik jest nie za słodki, ale bardzo satysfakcjonujący – bogaty w smaku mus idealnie komponuje się z gładką konsystencją charakterystycznej masy z mascarpone. Ten pomysł przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chałwy.

Lista składników
Spód
  • 40 g masła
  • 120 g ciastek (np. herbatników)

Masa chałwowa

  • 350 g mascarpone
  • 140 g chałwy
  • 2 listki żelatyny

Mus czekoladowy

  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 170 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 1 łyżka (15 g) cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj spód sernika. Rozdrobnij ciastka w blenderze lub zgnieć je wałkiem w woreczku strunowym. Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Przełóż masę ciastkową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo ją rozprowadź. Używając szklanki, ugnieć spód w blaszce. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Dwa listki żelatyny włóż do miski i zalej zimną wodą; odstaw na parę minut.
  4. Używając widelca, rozkrusz chałwę na drobne kawałki.
  5. Ser mascarpone przełóż do miski i ucieraj mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaj rozkruszoną chałwę i wymieszaj mikserem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  6. Wyjmij żelatynę z miski i odciśnij nadmiar wody. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej; uważaj, żeby się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące. Odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
  7. Do żelatyny dodaj parę łyżek masy chałwowej. Zahartowaną żelatynę dodaj do reszty kremu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany ser wyłóż na ciasteczkowy spód i odstaw z powrotem do schłodzenia.
  8. Przygotuj mus. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywną masę; pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do uzyskania konsystencji musu. Gotową masę wyłóż na krem chałwowy.
  9. Ozdób torcik wedle uznania, na przykład wiórkami czekoladowymi. Odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
  10. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12 kawałków)
  • 370 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 31 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze