Dzisiaj zapraszam na sernik chałwowy z mascarpone.
Przy przygotowaniu tego ciasta trzeba się wykazać cierpliwością, ale efekt jest tego wart. Sernik jest nie za słodki, ale bardzo satysfakcjonujący – bogaty w smaku mus idealnie komponuje się z gładką konsystencją charakterystycznej masy z mascarpone. Ten pomysł przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chałwy.
Lista składników
Spód
- 40 g masła
- 120 g ciastek (np. herbatników)
Masa chałwowa
- 350 g mascarpone
- 140 g chałwy
- 2 listki żelatyny
Mus czekoladowy
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 170 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 1 łyżka (15 g) cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotuj spód sernika. Rozdrobnij ciastka w blenderze lub zgnieć je wałkiem w woreczku strunowym. Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Przełóż masę ciastkową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo ją rozprowadź. Używając szklanki, ugnieć spód w blaszce. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Dwa listki żelatyny włóż do miski i zalej zimną wodą; odstaw na parę minut.
- Używając widelca, rozkrusz chałwę na drobne kawałki.
- Ser mascarpone przełóż do miski i ucieraj mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaj rozkruszoną chałwę i wymieszaj mikserem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Wyjmij żelatynę z miski i odciśnij nadmiar wody. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej; uważaj, żeby się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące. Odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
- Do żelatyny dodaj parę łyżek masy chałwowej. Zahartowaną żelatynę dodaj do reszty kremu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany ser wyłóż na ciasteczkowy spód i odstaw z powrotem do schłodzenia.
- Przygotuj mus. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywną masę; pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do uzyskania konsystencji musu. Gotową masę wyłóż na krem chałwowy.
- Ozdób torcik wedle uznania, na przykład wiórkami czekoladowymi. Odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając
12 kawałków)
- 370 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 31 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz