Ciastka z kawałkami czekolady

Zapraszam na przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady.

 


Sekretem ich przygotowania jest upieczenie ich w taki sposób, by były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach w środku. To prosta i pyszna propozycja na weekendowy przysmak do kawy.

Lista składników

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (175 g) brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 250 g wiórków czekoladowych (u mnie: mix 150 g gorzkiej czekolady i 100 g białej czekolady)

Sposób przygotowania

  1. Do miski dodaj przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj wstępnie do równego rozprowadzenia się składników i odstaw.
  2. Do osobnej miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i brązowy cukier. Ucieraj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W trakcie ucierania zbieraj masę ze ścianek szpatułką, by uniknąć kawałków nieroztartego masła.
  3. Do utartego masła dodaj jajko i pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Miksuj używając miksera do całkowitego połączenia.
  4. Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej mąkę – po 2 lub 3 łyżki naraz. Wmieszaj składniki suche w masę za pomocą szpatułki, drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
  5. Do gotowej, gęstej masy dodaj kawałki czekolady i rozprowadź równo w cieście.
  6. Poporcjuj ciastka. Używając zwykłej łyżki lub łyżki do lodów odmierzaj kawałki ciasta mniej więcej tej samej wielkości – w moim wypadku każdy kawałek ma około 50 gramów. Z każdego kawałka uformuj kulę i lekko ją spłaszcz. Ciastka po uformowaniu układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  7. Po uformowaniu ciastek, odłóż je do lodówki na godzinę.
  8. Po upływie godziny wyłóż ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
  9. Gotowe ciastka piecz w temperaturze 200oC w funkcji góra dół przez 9-10 minut. Ciastka będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy ich boki się zarumienią.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze miękkie; pozostaw je na blaszce przez 30 minut do wystygnięcia. To istotne, by dokończył się proces pieczenia.
  11. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Ciastko (zakładając 15 ciastek)
  • 271 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

100 g

  • 460 kcal
  • Węglowodany: 60 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze