Zapraszam na przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady.
Sekretem ich przygotowania jest upieczenie ich w taki sposób, by były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach w środku. To prosta i pyszna propozycja na weekendowy przysmak do kawy.
Lista składników
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (175 g) brązowego cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 g wiórków czekoladowych (u mnie: mix 150 g gorzkiej czekolady i 100 g białej czekolady)
Sposób przygotowania
- Do miski dodaj przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przemieszaj wstępnie do równego rozprowadzenia się składników i odstaw.
- Do osobnej miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i brązowy cukier. Ucieraj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W trakcie ucierania zbieraj masę ze ścianek szpatułką, by uniknąć kawałków nieroztartego masła.
- Do utartego masła dodaj jajko i pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Miksuj używając miksera do całkowitego połączenia.
- Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej mąkę – po 2 lub 3 łyżki naraz. Wmieszaj składniki suche w masę za pomocą szpatułki, drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
- Do gotowej, gęstej masy dodaj kawałki czekolady i rozprowadź równo w cieście.
- Poporcjuj ciastka. Używając zwykłej łyżki lub łyżki do lodów odmierzaj kawałki ciasta mniej więcej tej samej wielkości – w moim wypadku każdy kawałek ma około 50 gramów. Z każdego kawałka uformuj kulę i lekko ją spłaszcz. Ciastka po uformowaniu układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
- Po uformowaniu ciastek, odłóż je do lodówki na godzinę.
- Po upływie godziny wyłóż ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami – urosną w trakcie pieczenia.
- Gotowe ciastka piecz w temperaturze 200oC w funkcji góra dół przez 9-10 minut. Ciastka będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy ich boki się zarumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze miękkie; pozostaw je na blaszce przez 30 minut do wystygnięcia. To istotne, by dokończył się proces pieczenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Ciastko (zakładając
15 ciastek)
- 271 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
100 g
- 460 kcal
- Węglowodany: 60 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz