Krokiety z kapustą i grzybami

Zapraszam na pyszne i sycące krokiety z kapustą i grzybami.


Przygotowanie najlepszych krokietów zaczyna się od naleśników – dlatego w filmie pokazuję niezawodny przepis na elastyczne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Do tego zrównoważone, doprawione wnętrze i chrupiąca skórka – nic dziwnego, że to uwielbiany przez wszystkich klasyk polskiej kuchni.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników
Naleśniki
  • Niepełna szklanka (120 g) mąki
  • 4 duże jajka (ok. 240 g)
  • ½ szklanki (120 ml) mleka
  • ½ szklanki (120 ml) wody
  • Sól 
  • Olej do smażenia

Farsz

  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula (ok. 130 g)
  • 30 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • Sól i pieprz mielony do smaku

Panierka

  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki (80 g) bułki tartej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Namocz grzyby. Suszone grzyby  zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zmień wodę po godzinie moczenia w celu pozbycia się resztek piasku.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Usmaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Gotowe naleśniki przykryj ręcznikiem kuchennym, lub papierowym i odstaw do momentu składania krokietów.
  4. Gotuj grzyby pod przykryciem, na średnim ogniu, 30 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane grzyby odcedź łyżką cedzakową.
  5. Do wody po grzybach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij wodę tak, żeby przykryła kapustę. Gotową kapustę odcedź z wody i lekko wystudź.
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  7. Grzyby wraz z kapustą zmiel maszynką do mięsa, lub drobno posiekaj.
  8. Rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj zmielone grzyby i kapustę. Smaż przez klika minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudź.
  9. Zwiń krokiety. Na środek naleśników wykładaj czubatą łyżkę farszu. Boki złóż do środka i zwiń w rulon.
  10. Zawinięte krokiety panieruj w jajku i bułce tartej.
  11. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor, w dużej ilości tłuszczu. Gotowe krokiety wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  12. Podawaj z barszczem czerwonym.  
  13. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2 krokiety na porcję)
  • 457 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 17 g
  • Błonnik: 4 g

100 g

  • 161 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze