Zapraszam na pyszne i sycące krokiety z kapustą i grzybami.
Przygotowanie najlepszych krokietów zaczyna się od naleśników – dlatego w filmie pokazuję niezawodny przepis na elastyczne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Do tego zrównoważone, doprawione wnętrze i chrupiąca skórka – nic dziwnego, że to uwielbiany przez wszystkich klasyk polskiej kuchni.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Naleśniki
- Niepełna szklanka (120 g) mąki
- 4 duże jajka (ok. 240 g)
- ½ szklanki (120 ml) mleka
- ½ szklanki (120 ml) wody
- Sól
- Olej do smażenia
Farsz
- 100 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula (ok. 130 g)
- 30 g masła
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- Sól i pieprz mielony do smaku
Panierka
- 2 duże jajka
- ¾ szklanki (80 g) bułki tartej
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Namocz grzyby. Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zmień wodę po godzinie moczenia w celu pozbycia się resztek piasku.
- Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Usmaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Gotowe naleśniki przykryj ręcznikiem kuchennym, lub papierowym i odstaw do momentu składania krokietów.
- Gotuj grzyby pod przykryciem, na średnim ogniu, 30 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane grzyby odcedź łyżką cedzakową.
- Do wody po grzybach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij wodę tak, żeby przykryła kapustę. Gotową kapustę odcedź z wody i lekko wystudź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Grzyby wraz z kapustą zmiel maszynką do mięsa, lub drobno posiekaj.
- Rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj zmielone grzyby i kapustę. Smaż przez klika minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudź.
- Zwiń krokiety. Na środek naleśników wykładaj czubatą łyżkę farszu. Boki złóż do środka i zwiń w rulon.
- Zawinięte krokiety panieruj w jajku i bułce tartej.
- Smaż przez 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor, w dużej ilości tłuszczu. Gotowe krokiety wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z barszczem czerwonym.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
krokiety na porcję)
- 457 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 17 g
- Błonnik: 4 g
100 g
- 161 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz