Piernik miodowy przekładany powidłami

Zapraszam na przepis na ciasto, bez którego mało kto może sobie wyobrazić tradycyjne polskie święta – aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową.

 

Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!

Lista składników

  • 3 szklanki (400 g) mąki
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki (200 g) miodu
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • ½ szklanki (120 ml) mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Szczypta soli
  • 100 g dżemu

Polewa

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
  3. Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
  4. Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
  5. Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
  6. Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
  7. Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe! 
  8. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Kawałek (zakładając 12 kawałków)
  • 464 kcal
  • Węglowodany: 61 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

100 g

  • 415 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze

Prześlij komentarz