Zapraszam na przepis na ciasto, bez którego mało kto może sobie wyobrazić tradycyjne polskie święta – aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową.
Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!
Lista składników
- 3 szklanki (400 g) mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki (200 g) miodu
- 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
- ½ szklanki (120 ml) mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- Szczypta soli
- 100 g dżemu
Polewa
- 1 tabliczka (100 g) czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania
- Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
- Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
- Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
- Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
- Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Kawałek (zakładając
12 kawałków)
- 464 kcal
- Węglowodany: 61 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
100 g
- 415 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Piernik cudo ;)
OdpowiedzUsuń