Dzisiaj zapraszam na przepis na prostą roladę makową.
Użyję do niej gotowej masy makowej, której smak lekko podkręcę paroma dodatkami, i zawinę ją w drożdżowe ciasto przygotowane na kefirze. Puszyste ciasto zaskakuje swoją lekkością i pozwala w pełni skupić się na lekko migdałowym smaku nadzienia. Cytrusowy lukier przełamuje słodycz masy, a całość tworzy doskonałą, świąteczną kompozycję.
Lista składników:
Ciasto:
- 550 g mąki
- 300 ml kefiru
- 1 saszetka suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 60 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 850 g masy makowej
- 4 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- Opcjonalnie: dodatkowe bakalie, orzechy, migdały
Lukier
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże i cukier. Składnik dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Rozpuść masło.
- Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
- Wlej zaczyn do mąki i dodaj jajko. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło.
- Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
- Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny, do podwojenia objętości.
- Przygotuj nadzienie. Posiekaj zblanszowane migdały i orzechy pekan. Dodaj je do gotowej masy makowej wraz z bułką tartą. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj je do masy makowej i delikatnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez minutę, następnie uformuj je w kulę i podziel na dwie równe części. Każdą z części uformuj w płat ciasta o rozmiarach 35 x 25 cm.
- Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
- Ciasto zwiń w ciasny rulon i zamknij po bokach. Gotową roladę ułóż na natłuszczonym papierze do pieczenia i luźno nim owiń, pozostawiając 2 cm przestrzeni wokół rolady. Owinięte rolady ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Piecz przez około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (grzanie góra-dół), lub 160oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na blaszce, na 15 minut do przestygnięcia. Następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
- Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj na gładką, półpłynną masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Gotowym lukrem obficie polej wystudzone rolady makowe.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 30 kawałków):
- 209 kcal
- Węglowodany: 32 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
100 g:
- 275 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz