Rolada makowa

 

Dzisiaj zapraszam na przepis na prostą roladę makową.


 

Użyję do niej gotowej masy makowej, której smak lekko podkręcę paroma dodatkami, i zawinę ją w drożdżowe ciasto przygotowane na kefirze. Puszyste ciasto zaskakuje swoją lekkością i pozwala w pełni skupić się na lekko migdałowym smaku nadzienia. Cytrusowy lukier przełamuje słodycz masy, a całość tworzy doskonałą, świąteczną kompozycję.

Lista składników:

Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 300 ml kefiru
  • 1 saszetka suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 850 g masy makowej
  • 4 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Opcjonalnie: dodatkowe bakalie, orzechy, migdały

Lukier

  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże i cukier. Składnik dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
  4. Wlej zaczyn do mąki i dodaj jajko. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło.
  5. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
  6. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny, do podwojenia objętości.
  7. Przygotuj nadzienie. Posiekaj zblanszowane migdały i orzechy pekan. Dodaj je do gotowej masy makowej wraz z bułką tartą. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj je do masy makowej i delikatnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki.
  8. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez minutę, następnie uformuj je w kulę i podziel na dwie równe części. Każdą z części uformuj w płat ciasta o rozmiarach 35 x 25 cm.
  9. Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
  10. Ciasto zwiń w ciasny rulon i zamknij po bokach. Gotową roladę ułóż na natłuszczonym papierze do pieczenia i luźno nim owiń, pozostawiając 2 cm przestrzeni wokół rolady. Owinięte rolady ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  11. Piecz przez około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (grzanie góra-dół), lub 160oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na blaszce, na 15 minut do przestygnięcia. Następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
  12. Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj na gładką, półpłynną masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Gotowym lukrem obficie polej wystudzone rolady makowe.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 30 kawałków):

  • 209 kcal
  • Węglowodany: 32 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

 

100 g:

  • 275 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 3 g

 



Komentarze