Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smaczne danie, które świetnie smakuje tak na ciepło, jak i na zimno.
Ryba po grecku to propozycja, która sprawdza się w roli śniadania, obiadu i kolacji. Uduszone, miękkie warzywa i doprawiona, rozpływająca się w ustach rybka to kombinacja, którą koniecznie trzeba od czasu do czasu przygotować.
Lista składników
- 6-7 filetów z chudej, białej ryby (np. dorsza, mintaja, miruny) (ok. 800 g po rozmrożeniu)
- Mąka do obtoczenia ryby (ok. 70 g)
- Olej do smażenia
- 2-3 marchewki (ok. 350 g)
- 1 duża pietruszka (ok. 250 g)
- 1 seler (ok. 230-250 g)
- 1 duża cebula (ok. 180 g)
- 1 por (ok. 200 g)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego (ok. 130 g)
- 300 ml wody
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz mrożonych ryb, wyjmij je dzień wcześniej z zamrażarki, rozmroź w lodówce i osusz.
- Przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pora w cienkie paski. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce grubych oczkach.
- Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Smaż cebulę i pora na średnio-niskim ogniu aż zmiękną i staną się półprzezroczyste.
- Do patelni dodaj starty seler, pietruszki i marchewki. Smaż przez kilka minut.
- Warzywa podlej wodą i przemieszaj do równego jej rozprowadzenia. Duś pod przykryciem przez pół godziny.
- Do warzyw dodaj ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, oregano i bazylię. Porządnie wymieszaj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, raz jeszcze porządnie wymieszaj i duś pod przykryciem 15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przypraw filety solą i pieprzem z obu stron. Wysyp mąkę do szerokiego naczynia; pokryj mąką rybę, maczając ją w naczyniu. Strzep nadmiar mąki.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę partiami do uzyskania złotego koloru, przez około 4 minuty po każdej stronie. Usmażone filety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
- Złóż potrawę. Na dno naczynia wyłóż grubą warstwę sosu; następnie ułóż warstwę filetów, kolejną warstwę sosu; postępuj tak do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
- Podawaj na ciepło lub odstaw na parę godzin (lub całą noc) do lodówki. Serwuj rybę przyozdobioną natką pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 6
porcji)
- 275 kcal
- Węglowodany: 22 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 22 g
- Błonnik: 4 g
100 g
- 113 kcal
- Węglowodany: 9 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 2 g
witaj! wspaniała strona pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam! :)
Usuń