Dzisiaj
zapraszam na sycącą i pełną smaku sałatkę ze śledziem, ziemniakami i koperkiem.
Świetnie odnajdzie się i na świątecznym stole, i jako przygotowywana zawczasu kolacja. Jej dodatkową zaletą jest to, że sprawdzą się w niej zarówno prawdziwe matjasy, jak i najzwyklejsze filety z oleju. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy damy czas na zapoznanie się wszystkim smakom!
Lista składników
- 600 g ziemniaków
- 400 g śledzi w oleju (po odsączeniu)
- 1 małe jabłko (ok. 100 g)
- 1 mała czerwona cebula (ok. 85 g)
- 4 duże jajka (ok. 250 g)
- 200 g ogórków konserwowych
- Świeży koperek
Sos
- 3 łyżki (ok. 40 ml) czerwonego octu winnego
- 2 łyżki (ok. 20 ml) oliwy z oliwek
- 4 łyżki (ok. 85 g) majonezu (u mnie Light)
- 2 łyżeczki (ok. 20 g) musztardy Dijon
- 1 łyżeczka (ok. 7 g) miodu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Obierz ziemniaki, pokrój je w kawałki wielkości kęsa i ugotuj w osolonej wodzie.
- Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos. Cebulę pokrój w
drobną kostkę i zalej octem. Odstaw na około 15 minut, by lekko się
zamarynowała. Po tym czasie odcedź cebulę; do octu dodaj oliwę z oliwek,
musztardę, miód i majonez. Dopraw do smaku i wymieszaj na gładki sos. Dopraw pieprzem.
- Miękkie ziemniaki odcedź i zalej sosem, gdy są jeszcze gorące. Wymieszaj delikatnie i odstaw, by ziemniaki wchłonęły sos.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i odstaw do wystudzenia. Pokrój je w kostkę.
- Jabłka obierz i pokrój w około półcentymetrową kostkę. Ogórki i śledzie pokrój w kostkę. Posiekaj drobno koperek.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku wedle uznania. Ostrożnie z solą – słoność ryby może być wystarczająca.
- Odstaw na godzinę do lodówki, do połączenia się smaków.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 6
porcji)
- 354 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 19 g
- Błonnik: 2 g
100 g
- 124 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz