Sałatka ze śledziem

Dzisiaj zapraszam na sycącą i pełną smaku sałatkę ze śledziem, ziemniakami i koperkiem.

 


Świetnie odnajdzie się i na świątecznym stole, i jako przygotowywana zawczasu kolacja. Jej dodatkową zaletą jest to, że sprawdzą się w niej zarówno prawdziwe matjasy, jak i najzwyklejsze filety z oleju. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy damy czas na zapoznanie się wszystkim smakom!

Lista składników

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g śledzi w oleju (po odsączeniu)
  • 1 małe jabłko (ok. 100 g)
  • 1 mała czerwona cebula (ok. 85 g)
  • 4 duże jajka (ok. 250 g)
  • 200 g ogórków konserwowych
  • Świeży koperek
Sos
  • 3 łyżki (ok. 40 ml) czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki (ok. 20 ml) oliwy z oliwek
  • 4 łyżki (ok. 85 g) majonezu (u mnie Light)
  • 2 łyżeczki (ok. 20 g) musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka (ok. 7 g) miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je w kawałki wielkości kęsa i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej octem. Odstaw na około 15 minut, by lekko się zamarynowała. Po tym czasie odcedź cebulę; do octu dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód i majonez. Dopraw do smaku i wymieszaj na gładki sos. Dopraw pieprzem.
  3. Miękkie ziemniaki odcedź i zalej sosem, gdy są jeszcze gorące. Wymieszaj delikatnie i odstaw, by ziemniaki wchłonęły sos.
  4. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i odstaw do wystudzenia. Pokrój je w kostkę.
  5. Jabłka obierz i pokrój w około półcentymetrową kostkę. Ogórki i śledzie pokrój w kostkę. Posiekaj drobno koperek.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku wedle uznania. Ostrożnie z solą – słoność ryby może być wystarczająca.
  7. Odstaw na godzinę do lodówki, do połączenia się smaków.
  8. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 6 porcji)
  • 354 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 19 g
  • Błonnik: 2 g

100 g

  • 124 kcal
  • Węglowodany: 10 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze