Zapraszam na przepis na świąteczne pierniczki z lukrem.
Nie ma lepszego sposobu na zainteresowanie dzieciaków gotowaniem niż odrobina zabawy w kuchni, a według mnie jednym z najlepszych wspólnych zajęć jest zdobienie świątecznych wypieków. Pierniczki są pachnące i korzenne, lukier słodki, a mięta, soki i kakao dodają im charakteru.
Lista składników
- 5 szklanek (650 g) mąki pszennej, plus trochę do podsypywania
- 200 g masła
- 3 szklanki (360 g) miodu
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Lukier
- Cukier puder
- Sok z cytryny
- Kolorowe soki
- Składniki barwiące, np. świeża mięta lub kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pierniczków rozpocznij od syropu miodowego. Masło oraz miód dodaj do garnka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masło się rozpuści i razem z miodem utworzy gęsty płyn. Odstaw do wystudzenia.
- Do przesianej mąki dodaj sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia przypraw w mąće.
- Do produktów suchych dodaj wystudzony syrop; wymieszaj masę drewnianą łyżką.
- Do miski dodaj duże jajko i wyrabiaj całość dłonią do uzyskania zwartej masy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, odstaw je na chwilę do lodówki.
- Związane ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez maksymalnie dwie minuty. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do na pół godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyłóż ponownie na podsypany mąką blat; oprósz też wierzch ciasta i wałek. Rozgnieć wstępnie ciasto, a następne rozwałkuj ja na grubość ok. 0.5 cm.
- Wycinaj pierniczki, używając ulubionych foremek do ciasta, i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odrzucone skrawki ciasta uformuj ponownie w kulę i odłóż na chwilę do lodówki, by schłodziło się przez formowaniem następnej porcji pierniczków.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (z termoobiegiem) lub 180oC (w funkcji góra dół) przez 9-10 minut.
- Odstaw pierniczki na kratkę do wystudzenia.
- Po przestudzeniu udekoruj pierniczki lukrem, używając rękawa cukierniczego, woreczka foliowego lub drewnianego patyczka. W podstawowej wersji, lukier przygotuj przez dodanie do cukru pudru małej ilości wody lub soku z cytryny i rozmieszanie go na gęstą masę. Do zabarwienia lukru użyj soków owocowych (np. malinowego, pomarańczowego lub jagodowego), suchych dodatków (np. kakao lub kurkumy) albo zblendowanych ziół (np. mięty).
- Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętym opakowaniu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Pierniczek (zakładając
90 pierniczków)
- 63 kcal
- Węglowodany: 11 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 0 g
100 g
- 422 kcal
- Węglowodany: 71 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz