Świąteczne pierniczki z lukrem

 Zapraszam na przepis na świąteczne pierniczki z lukrem.

  

Nie ma lepszego sposobu na zainteresowanie dzieciaków gotowaniem niż odrobina zabawy w kuchni, a według mnie jednym z najlepszych wspólnych zajęć jest zdobienie świątecznych wypieków. Pierniczki są pachnące i korzenne, lukier słodki, a mięta, soki i kakao dodają im charakteru.

Lista składników

  • 5 szklanek (650 g) mąki pszennej, plus trochę do podsypywania
  • 200 g masła
  • 3 szklanki (360 g) miodu
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Lukier

  • Cukier puder
  • Sok z cytryny
  • Kolorowe soki
  • Składniki barwiące, np. świeża mięta lub kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pierniczków rozpocznij od syropu miodowego. Masło oraz miód dodaj do garnka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masło się rozpuści i razem z miodem utworzy gęsty płyn. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do przesianej mąki dodaj sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia przypraw w mąće.
  3. Do produktów suchych dodaj wystudzony syrop; wymieszaj masę drewnianą łyżką.
  4. Do miski dodaj duże jajko i wyrabiaj całość dłonią do uzyskania zwartej masy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, odstaw je na chwilę do lodówki.
  5. Związane ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez maksymalnie dwie minuty. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do na pół godziny do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto wyłóż ponownie na podsypany mąką blat; oprósz też wierzch ciasta i wałek. Rozgnieć wstępnie ciasto, a następne rozwałkuj ja na grubość ok. 0.5 cm.
  7. Wycinaj pierniczki, używając ulubionych foremek do ciasta, i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odrzucone skrawki ciasta uformuj ponownie w kulę i odłóż na chwilę do lodówki, by schłodziło się przez formowaniem następnej porcji pierniczków.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (z termoobiegiem) lub 180oC (w funkcji góra dół) przez 9-10 minut.
  9. Odstaw pierniczki na kratkę do wystudzenia.
  10. Po przestudzeniu udekoruj pierniczki lukrem, używając rękawa cukierniczego, woreczka foliowego lub drewnianego patyczka. W podstawowej wersji, lukier przygotuj przez dodanie do cukru pudru małej ilości wody lub soku z cytryny i rozmieszanie go na gęstą masę. Do zabarwienia lukru użyj soków owocowych (np. malinowego, pomarańczowego lub jagodowego), suchych dodatków (np. kakao lub kurkumy) albo zblendowanych ziół (np. mięty).
  11. Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętym opakowaniu.
  12. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Pierniczek (zakładając 90 pierniczków)
  • 63 kcal
  • Węglowodany: 11 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 0 g

 100 g

  • 422 kcal
  • Węglowodany: 71 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze