Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych

 

Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczną zupę grzybową.


 

Jest to przepis, bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przełomu jesieni i zimy. Kilka prostych składników sprawia, że cały dom niemal natychmiast wypełnia się zapachem kojarzącym się z zarówno jesiennymi spacerami po lesie jak i świętami i wigilijną ucztą. Największym atutem tej zupy jest fakt, że można łatwo przygotować ją z naturalnych składników, bez konieczności stosowania sztucznych wzmacniaczy smaku.

Lista składników
Wywar warzywny
  • 1.5 l wody
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 duża marchew
  • 1 por
  • 0.5 dużego selera
  • 1 duża cebula, lub 3 małe
Pozostałe składniki
  • 0.8 l wody
  • 130 g suszonych grzybów leśnych
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 30 g masła
  • 1 duża cebula, lub 3 małe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na około 2 godziny.
  2. Przygotuj warzywa do wywaru. Dokładnie umyj, obierz i potnij w mniejsze części marchew, pora, pietruszkę i seler. Cebulę obierz i zachowaj w całości. Przełóż je do garnka w którym przygotujesz zupę. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalej wodą do całkowitego przykrycia. Ustaw na średnim ogniu i doprowadź płyn do zagotowania. Gotuj przez około godzinę od momentu, zagotowania wody.
  3. Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Namoczone grzyby wstaw na średni ogień i gotuj do miękkości, przez 30 minut od momentu zagotowania wody.
  5. Kiedy grzyby są miękkie odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej. Płyn delikatnie zlej z rondelka do osobnego naczynia, pozostawiając osad z grzybów na dnie.
  6. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 2 – 3 minuty do momentu, aż zmięknie i zeszkli się. Dodaj ugotowane grzyby i smaż razem z cebulą przez kilka minut.
  7.  Odcedź warzywa z wywaru, nie będą już potrzebne. Dodaj wywar z grzybów, oraz podsmażoną cebulę wraz z grzybami. Wymieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  8. Po tym czasie zabiel zupę. Zahartuj śmietanę i dodaj ją do zupy energicznie mieszając.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  10. Smacznego!
Przybliżone składniki odżywcze
Porcja (ok. 300 g)
  • 172 kcal
  • Węglowodany: 22 g
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 4 g 



Komentarze