Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczną zupę grzybową.
Jest to przepis, bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przełomu jesieni i zimy. Kilka prostych składników sprawia, że cały dom niemal natychmiast wypełnia się zapachem kojarzącym się z zarówno jesiennymi spacerami po lesie jak i świętami i wigilijną ucztą. Największym atutem tej zupy jest fakt, że można łatwo przygotować ją z naturalnych składników, bez konieczności stosowania sztucznych wzmacniaczy smaku.
Lista składników
Wywar warzywny
- 1.5 l wody
- 2 średnie pietruszki
- 1 duża marchew
- 1 por
- 0.5 dużego selera
- 1 duża cebula, lub 3 małe
Pozostałe składniki
- 0.8 l wody
- 130 g suszonych grzybów leśnych
- 100 g kwaśnej śmietany
- 30 g masła
- 1 duża cebula, lub 3 małe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na około 2 godziny.
- Przygotuj warzywa do wywaru. Dokładnie umyj, obierz i potnij w mniejsze części marchew, pora, pietruszkę i seler. Cebulę obierz i zachowaj w całości. Przełóż je do garnka w którym przygotujesz zupę. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalej wodą do całkowitego przykrycia. Ustaw na średnim ogniu i doprowadź płyn do zagotowania. Gotuj przez około godzinę od momentu, zagotowania wody.
- Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Namoczone grzyby wstaw na średni ogień i gotuj do miękkości, przez 30 minut od momentu zagotowania wody.
- Kiedy grzyby są miękkie odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej. Płyn delikatnie zlej z rondelka do osobnego naczynia, pozostawiając osad z grzybów na dnie.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 2 – 3 minuty do momentu, aż zmięknie i zeszkli się. Dodaj ugotowane grzyby i smaż razem z cebulą przez kilka minut.
- Odcedź warzywa z wywaru, nie będą już potrzebne. Dodaj wywar z grzybów, oraz podsmażoną cebulę wraz z grzybami. Wymieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po tym czasie zabiel zupę. Zahartuj śmietanę i dodaj ją do zupy energicznie mieszając.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
Przybliżone
składniki odżywcze
Porcja (ok. 300 g)
- 172 kcal
- Węglowodany: 22 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz