Ciasto piña colada

Dzisiaj zapraszam na piña coladę – ciasto idealne dla stęsknionych za ciepłymi plażami i odrobiną relaksu, inspirowane popularnym drinkiem.

 


To delikatny deser o smaku ananasa i kokosa, przełożony kremem i ozdobiony prażonymi wiórkami. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne – w przeciwieństwie do biszkoptu nie potrzebuje żadnego nasączenia. Krem jest subtelny, wyczuwalnie kokosowy, i wprost rozpływa się w ustach.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników
Ciasto
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka (150 g) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki (50 g) wiórków kokosowych
  • 4-5 krążków (150 g) ananasa
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)

Krem kokosowy

  • 1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 240 g mascarpone
  • 2 łyżki (30 g) cukru pudru

Dekoracja

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 4 krążki ananasa

Sposób przygotowania

  1. Przed rozpoczęciem dobrze schłodź puszkę mleka kokosowego – moja spędziła dwa dni w lodówce. Otwórz puszkę ostrożnie i zbierz z góry śmietankę kokosową. Przezroczystą część mleka wykorzystaj w innym celu.
  2. Przygotuj krem. Śmietankę kokosową ubij z mascarpone i dwiema łyżkami cukru na puszysty krem. Odstaw krem do lodówki do ponownego schłodzenia.
  3. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masła z cukrem dodaj jajka, po jednym, ucierając, aż całkowicie połączą się z masą.
  4. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wstępnie przemieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, po jednej łyżce, ucierając na średnich obrotach.
  5. Pokrój 4-5 krążków ananasa na kawałki. Wmieszaj ananasa, wiórki kokosowe i, opcjonalnie, rum w ciasto.
  6. Przelej masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół przez 40-45 minut. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni, przykryj je luźno folią aluminiową. Po upieczeniu wystudź ciasto wstępnie przez 10 minut w blaszce do pieczenia, a następnie wystudź je całkowicie na kratce.
  7. Przytostuj resztę wiórków kokosowych na suchej patelni. Pozostałe 4 krążki ananasa osusz ręcznikiem papierowym.
  8. Przekrój wystudzone ciasto na pół. Wyłóż na środek cienką warstwę kremu i ułóż na kremie ananasa. Pokryj ananasa kremem i przykryj całość górną warstwą ciasta. Obłóż górę i boki ciasta kremem, a następnie ozdób górę przytostowanymi wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  9. Smacznego!

 Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 359 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 389 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze