Dzisiaj zapraszam na piña coladę – ciasto idealne dla stęsknionych za ciepłymi plażami i odrobiną relaksu, inspirowane popularnym drinkiem.
To delikatny deser o smaku ananasa i kokosa, przełożony kremem i ozdobiony prażonymi wiórkami. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne – w przeciwieństwie do biszkoptu nie potrzebuje żadnego nasączenia. Krem jest subtelny, wyczuwalnie kokosowy, i wprost rozpływa się w ustach.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 150 g masła
- ¾ szklanki (150 g) cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka (150 g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki (50 g) wiórków kokosowych
- 4-5 krążków (150 g) ananasa
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
Krem kokosowy
- 1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
- 240 g mascarpone
- 2 łyżki (30 g) cukru pudru
Dekoracja
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 4 krążki ananasa
Sposób przygotowania
- Przed rozpoczęciem dobrze schłodź puszkę mleka kokosowego – moja spędziła dwa dni w lodówce. Otwórz puszkę ostrożnie i zbierz z góry śmietankę kokosową. Przezroczystą część mleka wykorzystaj w innym celu.
- Przygotuj krem. Śmietankę kokosową ubij z mascarpone i dwiema łyżkami cukru na puszysty krem. Odstaw krem do lodówki do ponownego schłodzenia.
- Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masła z cukrem dodaj jajka, po jednym, ucierając, aż całkowicie połączą się z masą.
- Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wstępnie przemieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, po jednej łyżce, ucierając na średnich obrotach.
- Pokrój 4-5 krążków ananasa na kawałki. Wmieszaj ananasa, wiórki kokosowe i, opcjonalnie, rum w ciasto.
- Przelej masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół przez 40-45 minut. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni, przykryj je luźno folią aluminiową. Po upieczeniu wystudź ciasto wstępnie przez 10 minut w blaszce do pieczenia, a następnie wystudź je całkowicie na kratce.
- Przytostuj resztę wiórków kokosowych na suchej patelni. Pozostałe 4 krążki ananasa osusz ręcznikiem papierowym.
- Przekrój wystudzone ciasto na pół. Wyłóż na środek cienką warstwę kremu i ułóż na kremie ananasa. Pokryj ananasa kremem i przykryj całość górną warstwą ciasta. Obłóż górę i boki ciasta kremem, a następnie ozdób górę przytostowanymi wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 359 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 389 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz