Sałatka makaronowa z kurczakiem i grillowaną papryką

Zapraszam na pyszną sałatkę makaronową, która z pewnością będzie hitem każdej imprezy. 

 

Połączymy smak wędzonego kurczaka i grillowanej papryki, a do tego dorzucimy oliwki i zieloną cebulkę. Całość uzupełnimy sosem na bazie majonezu, musztardy i cytryny – wszystko to tworzy zaskakująco harmonijną mieszankę.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników
Sałatka
  • Wędzona noga kurczaka (ok. 250 g)
  • 250 g makaronu w kształcie kolanek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie papryki (ok. 350 g)
  • 3 łodygi selera naciowego (ok. 130 g)
  • 3 zielone cebulki (ok. 50 g)
  • 60 g oliwek
  • Pęczek pietruszki

Sos

  • 8 łyżek majonezu (u mnie Light, ok. 80 g)
  • Skórka z połowy cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon (ok. 20 g)
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron al dente według zaleceń producenta – u mnie trwało to około 6 minut. Makaron dokładnie odcedź i przełóż go do miski, w której będziesz przygotowywać sałatkę. Do makaronu dodaj łyżkę oliwy i delikatnie przemieszaj.
  2. Zgrilluj paprykę. Dwie duże papryki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do zimnego piekarnika na najwyższą możliwą półkę. Następnie włącz tylko górną grzałkę, na 200 – 230oC. Grilluj warzywa przez kilka minut aż zmiękną, a ich skóra stanie się lekko zwęglona. W trakcie grillowania papryki kilka razy obróć, by były równo podpieczone z każdej strony. 
  3. Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż do żaroodpornej miski. Naczynie zamknij szczelnie za pomocą folii spożywczej, by zatrzymać w nim całą wilgoć – ułatwi to późniejsze ściągnie skóry. Papryki odstaw na 15 minut do przestygnięcia.
  4. Przygotuj sos. Do majonezu dodaj dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę skórki cytrynowej, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżkę musztardy Dijon, lub innej o wyrazistym smaku, oraz po dwie małe szczypty soli i mielonego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
  5. Zielonej cebulkę, seler naciowy oraz oliwki pokrój w drobne talarki, a pietruszkę posiekaj.
  6. Wędzone udko kurczaka obierz ze skóry. Zdejmij mięso z kości i pokrój je w około centymetrową kostkę.
  7. Z pieczonych papryk zdejmij skórę, usuń szypułki i nasiona, a następnie pokrój je w około centymetrową kostkę.
  8. Złóż sałatkę. Do miski z makaronem dodaj paprykę, wędzonego kurczaka, oliwki, zieloną cebulkę, selera oraz ¾ posiekanej pietruszki. Wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, by płyn pokrył każdy składnik.
  9. Sałatkę udekoruj resztą pietruszki i podawaj od razu lub odstaw do lodówki do przegryzienia się smaków.
  10. Smacznego!
Przybliżone składniki odżywcze
Porcja (zakładając 6 porcji)
  • 300 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 3 g

100 g

  • 130 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze