Zapraszam na pyszną sałatkę makaronową, która z pewnością będzie hitem każdej imprezy.
Połączymy smak wędzonego kurczaka i grillowanej papryki, a do tego dorzucimy oliwki i zieloną cebulkę. Całość uzupełnimy sosem na bazie majonezu, musztardy i cytryny – wszystko to tworzy zaskakująco harmonijną mieszankę.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sałatka
- Wędzona noga kurczaka (ok. 250 g)
- 250 g makaronu w kształcie kolanek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 średnie papryki (ok. 350 g)
- 3 łodygi selera naciowego (ok. 130 g)
- 3 zielone cebulki (ok. 50 g)
- 60 g oliwek
- Pęczek pietruszki
Sos
- 8 łyżek majonezu (u mnie Light, ok. 80 g)
- Skórka z połowy cytryny
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon (ok. 20 g)
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron al dente według zaleceń producenta – u mnie trwało to około 6 minut. Makaron dokładnie odcedź i przełóż go do miski, w której będziesz przygotowywać sałatkę. Do makaronu dodaj łyżkę oliwy i delikatnie przemieszaj.
- Zgrilluj paprykę. Dwie duże papryki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do zimnego piekarnika na najwyższą możliwą półkę. Następnie włącz tylko górną grzałkę, na 200 – 230oC. Grilluj warzywa przez kilka minut aż zmiękną, a ich skóra stanie się lekko zwęglona. W trakcie grillowania papryki kilka razy obróć, by były równo podpieczone z każdej strony.
- Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż do żaroodpornej miski. Naczynie zamknij szczelnie za pomocą folii spożywczej, by zatrzymać w nim całą wilgoć – ułatwi to późniejsze ściągnie skóry. Papryki odstaw na 15 minut do przestygnięcia.
- Przygotuj sos. Do majonezu dodaj dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę skórki cytrynowej, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżkę musztardy Dijon, lub innej o wyrazistym smaku, oraz po dwie małe szczypty soli i mielonego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
- Zielonej cebulkę, seler naciowy oraz oliwki pokrój w drobne talarki, a pietruszkę posiekaj.
- Wędzone udko kurczaka obierz ze skóry. Zdejmij mięso z kości i pokrój je w około centymetrową kostkę.
- Z pieczonych papryk zdejmij skórę, usuń szypułki i nasiona, a następnie pokrój je w około centymetrową kostkę.
- Złóż sałatkę. Do miski z makaronem dodaj paprykę, wędzonego kurczaka, oliwki, zieloną cebulkę, selera oraz ¾ posiekanej pietruszki. Wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, by płyn pokrył każdy składnik.
- Sałatkę udekoruj resztą pietruszki i podawaj od razu lub odstaw do lodówki do przegryzienia się smaków.
- Smacznego!
Przybliżone
składniki odżywcze
Porcja (zakładając
6 porcji)
- 300 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 3 g
100 g
- 130 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz