Zapraszam na babeczki w kształcie choinek. Są przybrane stabilnym, zielonym kremem i ozdobione bombkami z posypki. Prezenty się pod nimi nie zmieszczą, ale wprowadzą trochę świątecznej atmosfery!
Babeczki stanowią dobrą podstawę do dalszego eksperymentowania – czekoladowa baza i słodki, waniliowy krem to kombinacja, która przypadnie do gustu niemal każdemu – Święta przecież są dla wszystkich! Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do nich swoich ulubionych aromatów.
Lista składników
Babeczki
- 4 łyżki (40 g) kakao
- 4 łyżki (50 ml) wrzątku
- 175 g masła
- 1 niepełna szklanka (175 g) cukru
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka (115 g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 230 g masła
- 4 szklanki (480 g) cukru pudru
- 60 ml śmietany kremówki
- Zielony barwnik
- Posypka
Sposób przygotowania
- Kakao przesiej przez sitko w celu pozbycia się grudek i dodaj do niego 4 łyżki wrzątku. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Do dużej miski dodaj 175 g miękkiego masła i tyle samo białego, drobnego cukru. Składniki ucieraj ze sobą do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy, zbierając masło od czasu do czasu ze ścianek miski.
- Do utartego masła dodaj masę kakaową i ponownie mieszamy wszystko za pomocą miksera do połączenia składników.
- Dodaj pojedynczo jajka, miksując za każdym razem do całkowitego połączenia.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj na niskich obrotach do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta.
- Ciasto rozdziel równo do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Po rozdzieleniu ciasta wyrównaj wierzch każdej babeczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, na około 18 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
- Przygotuj krem do dekoracji. Do miski włóż masła w temperaturze pokojowej i ucieraj je mikserem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Za każdym razem miksuj krem na niskich obrotach do całkowitego połączenia składników. Dodaj śmietanę kremówkę i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystko mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników i dodaj stopniowo barwnik spożywczy, do uzyskania pożądanego koloru.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i udekorujemy nim babeczki. Po przyozdobieniu babeczek kremem możesz je jeszcze posypać kolorową posypką, przypominającą bombki, i oprószyć je błyszczącym pyłem do dekoracji ciast, imitującym śnieg.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 462 kcal
- Węglowodany: 50 g
- Tłuszcze: 28 g
- Białko:4 g
- Błonnik: 0 g
Babeczka (zakładając 12 babeczek)
- 385 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 23 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz