Świąteczne babeczki choinki

Zapraszam na babeczki w kształcie choinek. Są przybrane stabilnym, zielonym kremem i ozdobione bombkami z posypki. Prezenty się pod nimi nie zmieszczą, ale wprowadzą trochę świątecznej atmosfery!

 


Babeczki stanowią dobrą podstawę do dalszego eksperymentowania – czekoladowa baza i słodki, waniliowy krem to kombinacja, która przypadnie do gustu niemal każdemu – Święta przecież są dla wszystkich! Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do nich swoich ulubionych aromatów.

Lista składników
Babeczki
  • 4 łyżki (40 g) kakao
  • 4 łyżki (50 ml) wrzątku
  • 175 g masła
  • 1 niepełna szklanka (175 g) cukru
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka (115 g) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 230 g masła
  • 4 szklanki (480 g) cukru pudru
  • 60 ml śmietany kremówki
  • Zielony barwnik
  • Posypka

Sposób przygotowania

  1. Kakao przesiej przez sitko w celu pozbycia się grudek i dodaj do niego 4 łyżki wrzątku. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
  2. Do dużej miski dodaj 175 g miękkiego masła i tyle samo białego, drobnego cukru. Składniki ucieraj ze sobą do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy, zbierając masło od czasu do czasu ze ścianek miski.
  3. Do utartego masła dodaj masę kakaową i ponownie mieszamy wszystko za pomocą miksera do połączenia składników.
  4. Dodaj pojedynczo jajka, miksując za każdym razem do całkowitego połączenia.
  5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj na niskich obrotach do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta.
  6. Ciasto rozdziel równo do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Po rozdzieleniu ciasta wyrównaj wierzch każdej babeczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, na około 18 minut, do suchego patyczka.
  7. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Przygotuj krem do dekoracji. Do miski włóż masła w temperaturze pokojowej i ucieraj je mikserem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji  zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Za każdym razem miksuj krem na niskich obrotach do całkowitego połączenia składników. Dodaj śmietanę kremówkę i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystko mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników i dodaj stopniowo barwnik spożywczy, do uzyskania pożądanego koloru.
  9. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i udekorujemy nim babeczki. Po przyozdobieniu babeczek kremem możesz je jeszcze posypać kolorową posypką, przypominającą bombki, i oprószyć je błyszczącym pyłem do dekoracji ciast, imitującym śnieg.
  10. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 462 kcal
  • Węglowodany: 50 g 
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko:4 g
  • Błonnik: 0 g

Babeczka (zakładając 12 babeczek)

  • 385 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze