Zapraszam na przepis na wilgotny i rozpływający się w ustach keks z kandyzowanymi wiśniami i ananasem.
Jest to proste ciasto idealne do przygotowania zimową porą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Wiśnie i rodzynki są mięciutkie, a ananas nadaje całości lekkiej egzotycznej nuty. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, inaczej może się zepsuć – chociaż istnieją na to małe szanse, bo za szybko znika!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 175 g kandyzowanych wiśni
- 1 puszka (280 g) ananasa z puszki
- 150 g masła
- 0.5 szklanki (100 g) cukru
- 2 duże jajka
- 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 szklanki (225 g) rodzynek
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Wiśnie opłucz pod zimną wodą z nadmiaru syropu i osusz na ręczniku. Pokrój je w ćwiartki lub w połówki.
- Zachowaj dwie łyżki soku z ananasa. Ananasa osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Pokrój na kawałki wielkości centymetra.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z brązowym cukrem mikserem na średnich obrotach.
- Do masy dodaj pojedynczo jajka. Za każdym razem mieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Do mąki wsyp proszek do pieczenia. Dodawaj mąkę do ciasta po kilka łyżek, miksując na niskich obrotach.
- Do ciasta dodaj rodzynki, pokrojone wiśnie i ananasa oraz zachowany sok z ananasa
- Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ja używam formy o wymiarach 10 x 21 cm.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (w funkcji góra-dół) przez 75 minut. Jeśli ciasto za bardzo się przypieka, można przykryć je folią aluminiową.
- Odstaw do wstępnego przestudzenia w blaszce na 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
- Ciasto przyozdób cukrem pudrem lub lukrem.
- Keks powinien być przechowywany w lodówce.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 337 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko:4 g
- Błonnik: 1 g
Kawałek (zakładając 10 kawałków)
- 378 kcal
- Węglowodany: 59 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko:5 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz