Zawijasy z serkiem i łososiem - wytrawne palmiery

 Dzisiaj zapraszam na prostą i pyszną imprezową przekąskę z ciasta francuskiego. 

 

Przygotujemy zawijasy w kształcie liści palmy, palmiery, które często można spotkać przyrządzone na słodko, zapieczone z cukrem i cynamonem. Ja zdecydowałem się na wersję słoną, z serkiem i łososiem - wędzony smak łososia nadaje naszym przekąskom charakteru, a serek super się zapieka. Obiecuję, że te zawijasy znikną w trymiga z każdego imprezowego stołu. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników

  • Płat ciasta francuskiego (ok. 380 g)
  • 5 łyżek serka kanapkowego (ok. 270 g)
  • 100 g wędzonego łososia
  • Mały pęczek szczypiorku
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mały pęczek szczypiorku drobno pokrój.
  2. Na płat ciasta francuskiego wyłóż kilka łyżek serka kanapkowego. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta.
  3. Na serek wyłóż na całej powierzchni plastry wędzonego łososia i posyp do częścią pokrojonego szczypiorku oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, mniej więcej do połowy szerokości. Następnie obróć je i zwiń je po drugiej stronie, uzyskując w ten sposób dwa połączone ze sobą rulony. Dociśnij je lekko do siebie, a następnie zawiń je szczelnie w papier. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki, by ułatwić późniejsze krojenie.
  5. Wyjmij ciasto na blat, odwiń je z papieru i za pomocą ostrego noża pokrój je na plastry o grubości około centymetra.
  6. Tak przygotowane zawijasy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w około dwucentymetrowych odstępach, które umożliwią im rozrastanie w trakcie pieczenia.
  7. Blaszkę z przekąskami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200oC, grzejącego w funkcji góra dół, na około 25-30 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
  8. Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia na blaszce; następnie wystudź je całkowicie na kratce.
  9. Przed podaniem obficie posyp zawijasy pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 484 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 2 g

1 zawijas

  • 94 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze

  1. U nas także szykuje sie impreza i wykorzystam ten przepis - smaczny i szybki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz