Dzisiaj zapraszam na prostą i pyszną imprezową przekąskę z ciasta francuskiego.
Przygotujemy zawijasy w kształcie liści palmy, palmiery, które często można spotkać przyrządzone na słodko, zapieczone z cukrem i cynamonem. Ja zdecydowałem się na wersję słoną, z serkiem i łososiem - wędzony smak łososia nadaje naszym przekąskom charakteru, a serek super się zapieka. Obiecuję, że te zawijasy znikną w trymiga z każdego imprezowego stołu.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- Płat ciasta
francuskiego (ok. 380 g)
- 5 łyżek serka
kanapkowego (ok. 270 g)
- 100 g wędzonego łososia
- Mały pęczek szczypiorku
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Mały pęczek szczypiorku drobno pokrój.
- Na płat ciasta francuskiego wyłóż kilka łyżek serka kanapkowego. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta.
- Na serek wyłóż na
całej powierzchni plastry wędzonego łososia i posyp do częścią pokrojonego szczypiorku oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, mniej więcej do połowy szerokości. Następnie obróć je i zwiń je po drugiej stronie, uzyskując w ten sposób dwa połączone ze sobą rulony. Dociśnij je lekko do siebie, a następnie zawiń je szczelnie w papier. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki, by ułatwić późniejsze krojenie.
- Wyjmij ciasto na blat, odwiń je z papieru i za pomocą ostrego noża pokrój je na plastry o grubości około centymetra.
- Tak przygotowane zawijasy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w około dwucentymetrowych odstępach, które umożliwią im rozrastanie w trakcie pieczenia.
- Blaszkę z przekąskami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200oC, grzejącego w funkcji góra dół, na około 25-30 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
- Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia na blaszce; następnie wystudź je całkowicie na kratce.
- Przed podaniem obficie posyp zawijasy pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 484 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 2 g
1 zawijas
- 94 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 0 g
U nas także szykuje sie impreza i wykorzystam ten przepis - smaczny i szybki :-)
OdpowiedzUsuń