Zapraszam na przepis na rozgrzewającą zupę na winie.
Jest to idealna zupa na zimę. Bardzo przyjemnie grzeje w gardle, a nutki wina są lekko wyczuwalne, mimo że alkohol jest odparowany. Warzywa są mięciutkie, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Gar takich pyszności ustawi Was na cały tydzień z góry i będzie ogrzewał Wasze serca w tym jesienno – zimowym czasie.
Lista składników
- 500 g chudej wołowiny
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 litr bulionu
- 3 cebule (ok. 300 g)
- 4 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 2 papryki (ok. 300 g)
- 1 szklanka wina (250 ml)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g)
- 1 duża marchewka (ok. 180 g)
- 1 duża pietruszka (ok. 140 g)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wołowinę pokrój w dwucentymetrową kostkę i obtocz w mące.
- Przygotuj warzywa. Ziemniaki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półtalarki.
- Do garnka, w którym przygotujesz zupę, wlej olej i usmaż na nim mięso. Uważaj, żeby nie przeładować dna garnka; jeśli wołowiny jest zbyt dużo, smaż ją w partiach.
- Usmażoną wołowinę wyciągnij z garnka i odstaw. Do garnka, na obecny w nim tłuszcz, dodaj cebulę i podsmażaj ją przez dwie minuty.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
- Dodaj słodką paprykę, pieprz cayenne, wędzoną paprykę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj przez kolejną minutę.
- Dodaj wino i duś do znacznego odparowania płynu.
- Kiedy płyn się zredukuje, dodaj koncentrat pomidorowy i dodaj resztę pokrojonych warzyw. Duś przez kilka minut.
- Następnie wlej bulion i dodaj podsmażone wcześniej mięso. Gotuj przez 30 minut, do miękkości mięsa.
- Kiedy warzywa i mięso są miękkie, dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 6
porcji)
- 277 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 20 g
- Błonnik: 6 g
100 g
- 75 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2
g
Komentarze
Prześlij komentarz