Zupa gulaszowa na winie

Zapraszam na przepis na rozgrzewającą zupę na winie.

 


Jest to idealna zupa na zimę. Bardzo przyjemnie grzeje w gardle, a nutki wina są lekko wyczuwalne, mimo że alkohol jest odparowany. Warzywa są mięciutkie, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Gar takich pyszności ustawi Was na cały tydzień z góry i będzie ogrzewał Wasze serca w tym jesienno – zimowym czasie.

Lista składników

  • 500 g chudej wołowiny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • 3 cebule (ok. 300 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 papryki (ok. 300 g)
  • 1 szklanka wina (250 ml)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g)
  • 1 duża marchewka (ok. 180 g)
  • 1 duża pietruszka (ok. 140 g)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę pokrój w dwucentymetrową kostkę i obtocz w mące.
  2. Przygotuj warzywa. Ziemniaki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półtalarki.
  3. Do garnka, w którym przygotujesz zupę, wlej olej i usmaż na nim mięso. Uważaj, żeby nie przeładować dna garnka; jeśli wołowiny jest zbyt dużo, smaż ją w partiach.
  4. Usmażoną wołowinę wyciągnij z garnka i odstaw. Do garnka, na obecny w nim tłuszcz, dodaj cebulę i podsmażaj ją przez dwie minuty.
  5. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
  6. Dodaj słodką paprykę, pieprz cayenne, wędzoną paprykę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj przez kolejną minutę.
  7. Dodaj wino i duś do znacznego odparowania płynu.
  8. Kiedy płyn się zredukuje, dodaj koncentrat pomidorowy i dodaj resztę pokrojonych warzyw. Duś przez kilka minut.
  9. Następnie wlej bulion i dodaj podsmażone wcześniej mięso. Gotuj przez 30 minut, do miękkości mięsa.
  10. Kiedy warzywa i mięso są miękkie, dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
  11. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 6 porcji)
  • 277 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 20 g
  • Błonnik: 6 g

100 g

  • 75 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze