Dzisiaj zapraszam wszystkich entuzjastów domowych wypieków na bułeczki maślane.
To puszyste bułeczki na specjalne weekendy, które wyniosą każde śniadanie na zupełnie inny poziom. Smak masła jest obłędny, a skórka cudownie przypieczona. Dodajcie do nich konfitury, Nutellę – albo wręcz przeciwnie, odrobinę wędliny i warzywek – i macie doskonały początek dnia.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 140 ml mleka
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 3.5 szklanki (500 g) mąki chlebowej, plus trochę do podsypania
- Łyżeczka soli
- Łyżka drożdży suchych (10 g)
- 4 duże jajka (240 g)
- 4 łyżki (50 g) cukru
Sposób przygotowania
- Do misy miksera wsyp mąkę. Dodaj cukier i sól po jednej stronie misy, a drożdże po drugiej. Wlej mleko i dodaj jajka. Wymieszaj wstępnie końcówką do ciasta drożdżowego, najpierw na niskim ustawieniu, a następnie przez parę minut na średnim, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dodaj masło i wyrabiaj przez parę minut, aż całkowicie połączy się z ciastem.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw na noc (lub na parę godzin) do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż je na podsypany mąką blat i ugnieć parę razy, by wybić z niego powietrze. Podziel je na 16 równych części i uformuj 16 okrągłych, gładkich bułeczek.
- Przykryj bułeczki folią i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
- Piecz bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 190oC (w funkcji góra-dół) przez 18-20 minut, do suchego patyczka. (Nie sugeruj się kolorem bułeczek – szybko się zarumienią). Wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw na kratkę do wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 384 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 2 g
1 bułeczka (zakładając 16 bułeczek)
- 260 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz