Puszyste bułeczki maślane

 Dzisiaj zapraszam wszystkich entuzjastów domowych wypieków na bułeczki maślane.

 


To puszyste bułeczki na specjalne weekendy, które wyniosą każde śniadanie na zupełnie inny poziom. Smak masła jest obłędny, a skórka cudownie przypieczona. Dodajcie do nich konfitury, Nutellę – albo wręcz przeciwnie, odrobinę wędliny i warzywek – i macie doskonały początek dnia. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 140 ml mleka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3.5 szklanki (500 g) mąki chlebowej, plus trochę do podsypania
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka drożdży suchych (10 g)
  • 4 duże jajka (240 g)
  • 4 łyżki (50 g) cukru

Sposób przygotowania

  1. Do misy miksera wsyp mąkę. Dodaj cukier i sól po jednej stronie misy, a drożdże po drugiej. Wlej mleko i dodaj jajka. Wymieszaj wstępnie końcówką do ciasta drożdżowego, najpierw na niskim ustawieniu, a następnie przez parę minut na średnim, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dodaj masło i wyrabiaj przez parę minut, aż całkowicie połączy się z ciastem.
  2. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw na noc (lub na parę godzin) do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż je na podsypany mąką blat i ugnieć parę razy, by wybić z niego powietrze. Podziel je na 16 równych części i uformuj 16 okrągłych, gładkich bułeczek.
  4. Przykryj bułeczki folią i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Piecz bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 190oC (w funkcji góra-dół) przez 18-20 minut, do suchego patyczka. (Nie sugeruj się kolorem bułeczek – szybko się zarumienią). Wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw na kratkę do wystudzenia.
  6. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 384 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 2 g

1 bułeczka (zakładając 16 bułeczek)

  • 260 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze