Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które warto zrobić, gdy trzeba wykorzystać dojrzałe banany – chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi.
Połączenie tych prostych składników daje świetny efekt! Ciasto jest intensywnie bananowe i wilgotne, orzechy zapewniają mu nie tylko smak, ale też odrobinę przyjemnej chrupkości, a daktyle wprowadzają naturalne karmelowe nuty.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 3 średnie banany (500 g przed obraniem / 350 g po obraniu)
- 125 g cukru
- 2.5 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 4 garście (180 g) daktyli
- 2 garście (50 g) orzechów włoskich + parę orzechów do ozdoby
- 125 g masła
- 2 duże jajka (120
g) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mała garść suszonych bananów (20 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
- Daktyle pokrój w drobną kostkę.
- Obrane banany zgnieć widelcem na luźne puree, dodaj łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj puree z bananów, wystudzone masło i rozkłócone jajka. Ciasto miksuj na niskich obrotach tylko do całkowitego połączenia składników.
- Dodaj pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Zawartość miski delikatnie wymieszaj sylikonową szpatułką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21 x 10 cm. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj suszonymi bananami i orzechami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC, grzejącym w funkcji góra dół przez godzinę i 15 minut, do suchego patyczka.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw ciasto w blaszce na około 10 minut, do wystudzenia. Po tym czasie wyciągnij chlebek z formy i wystudź całkowicie na kratce.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze na 100g:
- 331 kcal
- Węglowodany: 46 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 4 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków):
- 319 kcal
- Węglowodany: 44 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz