Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi

 

Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które warto zrobić, gdy trzeba wykorzystać dojrzałe banany – chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi.


 

Połączenie tych prostych składników daje świetny efekt! Ciasto jest intensywnie bananowe i wilgotne, orzechy zapewniają mu nie tylko smak, ale też odrobinę przyjemnej chrupkości, a daktyle wprowadzają naturalne karmelowe nuty

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników

  • 3 średnie banany (500 g przed obraniem / 350 g po obraniu)
  • 125 g cukru
  • 2.5 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 garście (180 g) daktyli
  • 2 garście (50 g) orzechów włoskich + parę orzechów do ozdoby
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka (120 g) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mała garść suszonych bananów (20 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia. 
  2. Daktyle pokrój w drobną kostkę.
  3. Obrane banany zgnieć widelcem na luźne puree, dodaj łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.
  4. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj puree z bananów, wystudzone masło i rozkłócone jajka. Ciasto miksuj na niskich obrotach tylko do całkowitego połączenia składników.
  5. Dodaj pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Zawartość miski delikatnie wymieszaj sylikonową szpatułką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
  6. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21 x 10 cm. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj suszonymi bananami i orzechami.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC, grzejącym w funkcji góra dół przez godzinę i 15 minut, do suchego patyczka.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw ciasto w blaszce na około 10 minut, do wystudzenia. Po tym czasie wyciągnij chlebek z formy i wystudź całkowicie na kratce.
  9. Smacznego!  

 

Przybliżone wartości odżywcze na 100g:

  • 331 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 4 g

 

1 kawałek (zakładając 12 kawałków):

  • 319 kcal
  • Węglowodany: 44 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 3 g

 




Komentarze