Crème brûlée

Dzisiaj zapraszam na klasykę francuskich łakoci, którą zawojowałem kiedyś serce moje żony. Przygotuję crème brûlée, czyli zapiekany deser ze śmietanki i żółtek, przybrany kruchą warstwą skarmelizowanego cukru. 

 


Deser jest tak aksamitny, że nie da się tego żaden sposób podrobić; końcowy efekt jest wart wysiłku. Smak jest subtelnie słodki, z nutami wanilii, a skarmelizowany cukier nadaje całości charakteru. Bajka!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników

  • 400 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 100 ml mleka
  • 5 żółtek
  • Pasta waniliowa lub laska wanilii
  • 4 łyżki cukru (50 g) + cukier do skarmelizowania

Sposób przygotowania

  1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Następnie tępą stroną noża przeciągnij po całej jej długości, wydobywając z niej nasiona.
  2. 5 żółtek przełóż do sporego, przynajmniej litrowego naczynia. Dodaj do nich 4 łyżki cukru i ubijaj, aż cukier rozpuści się w żółtkach, a całość nabierze gęstej, puszystej konsystencji i jasnego koloru.
  3. Do rondelka wlej 100 ml mleka, 400 ml śmietanki kremówki i dodaj przeciętą wcześniej laskę wanilii wraz ze wszystkimi nasionami. Zawartość rondelka podgrzewaj powoli, na niskim ogniu, przez kilka minut, aż płyn będzie gorący, ale nie wrzący. Kiedy na brzegu płynu zaczynają zbierać się bąbelki, a płyn będzie wyglądać, jakby za chwilę miał zacząć wrzeć, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Gorący płyn dodaj stopniowo do żółtek. Rób to powoli, cały czas mieszając wszystko za pomocą rózgi. Następnie zbierz z powierzchni pianę, która wytworzyła się w trakcie mieszania.
  5. Przelej płyn przez sitko do osobnego naczynia, by pozbyć się laski wanilii.
  6. Na dnie głębokiej blachy do pieczenia ułóż cztery kokilki, tak by naczynia nie stykały się ze sobą. Następnie rozdziel równo śmietanę z żółtkami na cztery porcje. Do blachy wlej ostrożnie gorącą wodę, by pokryła naczynia do połowy ich wysokości. Wierzch kokilek zakryj osobną blachą do pieczenia w taki sposób, żeby umożliwić przepływ powietrza.
  7. Crème brûlée piecz w kąpieli wodnej w piekarnika rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, przez około 30 – 35 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij deser z kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia. Włóż desery do lodówki na co najmniej trzy godziny do całkowitego wystudzenia i zestalenia.
  9. Przed podaniem posyp wierzch kremu dwiema-trzema łyżeczkami cukru i rozprowadź go równo po całej powierzchni. Cukier rozpuść i skarmelizuj za pomocą palnika lub górnej grzałki piekarnika.
  10. Smacznego!

 

Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4 porcje)
  • 450 kcal
  • Węglowodany: 56 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko:16 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze