Dzisiaj zapraszam na najprostsze, a przepyszne, ciasto bez pieczenia.
Krówkę lubię robić na słonych krakersach dla przełamania słodyczy kajmaku. Krem budyniowy jest gładki i nie za słodki, a orzechy przyjemnie chrupią. Błyskawicznie przygotowanej krówce warto jednak dać jedną noc w lodówce, żeby wszystko odpowiednio się ze sobą zgrało.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników na blaszkę 23x23cm
- 3 szklanki (750 ml) mleka
- 1 kostka (200 g) masła
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 puszka (400 g) kajmaku
- 5 łyżek (60 g) cukru
- 2 garści (60 g) orzechów włoskich
- 1 duże opakowanie
(200-250g) słonych krakersów
Sposób przygotowania
- Przygotuj gęsty budyń. Do rondelka z grubym dnem odlej 2 szklanki wcześniej przygotowanego mleka. Rondelek z płynem postaw na niskim ogniu, dodaj do niego około 5 łyżek cukru i wymieszaj. Mleko podgrzewaj tak długo, aż zacznie się lekko gotować.
- W tym czasie, do pozostałej szklanki mleka dodaj 3 budynie śmietankowe bez cukru. Proszek dokładnie wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi, żeby rozbić wszelkie grudki.
- Kiedy mleko zaczyna się delikatnie gotować, dodaj do niego płyn z proszkiem budyniowym. Zawartość rondelka energicznie mieszaj i gotuj przez około minutę, może dwie. Uważaj, żeby nie przypalić masy, która będzie łatwo przywierać do dna.
- Po uzyskaniu gęstego budyniu zdejmij rondelek z ognia i przełóż masę do osobnego naczynia, na przykład szklanej miski. Przykryj go folią spożywczą, tak by dotykała jego powierzchni. Dzięki temu nie wytworzy się na niej nieprzyjemny kożuch. Tak przygotowany budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy budyń jest już odpowiednio wystudzony, do dużej miski przełóż kostkę miękkiego masła. Ucieraj je za pomocą miksera, na średnich obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.
- Zimny budyń dodaj do masła w kilku partiach, najlepiej po jednej łyżce. Krem mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
- Dno prostokątnej blaszki – w moim wypadku kwadratowej, o boku 23 cm – natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułóż słone krakersy. Na warstwę krakersów wykładamy około połowę kajmaku. Rozprowadź go delikatnie, tak by nie poprzesuwać ułożonych krakersów.
- Po rozsmarowaniu kajmaku ułóż pod kątem prostym względem poprzedniej warstwy kolejną porcję krakersów. Lekko dociśnij krakersy, dzięki czemu kajmak pomiędzy nimi równo się rozprowadzi i lepiej je sklei.
- Na tak przygotowany spód krówki wyłóż krem budyniowy. Rozprowadź go po całej powierzchni za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Na wierzchu kremu budyniowego ułóż kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wyłóż drugą połowę masy kajmakowej.
- Ozdób wierzch ciasta pokruszonymi orzechami.
- Odstaw ciasto na noc do schłodzenia w lodówce.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 328 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 322 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz