Łosoś pieczony na parze

Zapraszam na łososia pieczonego na parze z sosu sojowego. 


 To nie tylko zdrowy pomysł na obiad, który wymaga bardzo mało wysiłku – to też pełnia smaku bez wszechobecnego zapachu ryby. Łosoś jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Limonka i imbir – orzeźwiają, a chili i, oczywiście, również imbir przyjemnie grzeją w język. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

Lista składników

  • 6 filetów z łososia (6 x 130 g)
  • Średni kawałek (ok. 30 g) świeżego imbiru
  • 2 papryczki chili (40 g)
  • Pęczek świeżej kolendry
  • ¼ szklanki (50 ml) sosu sojowego
  • ½ szklanki (100 ml) wody
  • 3 małe limonki (190 g) + 2 limonki do przyozdobienia gotowej potrawy

Sposób przygotowania

  1. Z papryczki chili pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych; pokrój je w cienkie paseczki.
  2. Kawałek świeżego imbiru o wielkości mniej więcej kciuka obierz ze skóry i pokrój w słupki o grubości około 1-2 milimetrów.
  3. Posiekaj drobno świeżą kolendrę.
  4. Kilka limonek pokrój w plasterki o grubości 2-3 milimetrów. Pozostaw jedną-dwie limonki do dekoracji gotowego dania.
  5. Na dno naczynia, w którym będziesz piec rybę, wyłóż plasterki limonki. Na limonkach ułóż kawałki ryby w taki sposób, żeby zachować pomiędzy nimi lekkie szpary, które umożliwią parowanie płynu.
  6. Filety łososia polej mieszanką sosu sojowego i wody, w stosunku 1 część sosu sojowego do dwóch części wody. Musi jej być tyle, żeby przykryła dno naczynia. Całkowita ilość płynu w naczyniu nie powinna zakrywać filetów.
  7. Na filetach i pomiędzy nimi ułóż słupki imbiru. Dodaj chili i posyp wszystko obficie posiekaną kolendrą. Naczynie okryj szczelnie folią aluminiową.
  8. Tak przygotowanego łososia piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, przez około 30 - 40 minut.
  9. Gotowego łososia wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
  10. Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to ryż. Łososia można dodatkowo polać jedną lub dwiema łyżkami sosu z naczynia, posypać kolendrą lub plasterkami chili albo udekorować świeżą limonką.

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 6 porcji)
  • 220 kcal
  • Węglowodany: 3 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 26 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze