Zapraszam na łososia pieczonego na parze z sosu sojowego.
To nie tylko zdrowy pomysł na
obiad, który wymaga bardzo mało wysiłku – to też pełnia smaku bez
wszechobecnego zapachu ryby. Łosoś jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach.
Limonka i imbir – orzeźwiają, a chili i, oczywiście, również imbir przyjemnie
grzeją w język.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 6 filetów z łososia (6 x 130 g)
- Średni kawałek (ok. 30 g) świeżego imbiru
- 2 papryczki chili (40 g)
- Pęczek świeżej kolendry
- ¼ szklanki (50 ml) sosu sojowego
- ½ szklanki (100 ml) wody
- 3 małe limonki (190
g) + 2 limonki do przyozdobienia gotowej potrawy
Sposób przygotowania
- Z papryczki chili pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych; pokrój je w cienkie paseczki.
- Kawałek świeżego imbiru o wielkości mniej więcej kciuka obierz ze skóry i pokrój w słupki o grubości około 1-2 milimetrów.
- Posiekaj drobno świeżą kolendrę.
- Kilka limonek pokrój w plasterki o grubości 2-3 milimetrów. Pozostaw jedną-dwie limonki do dekoracji gotowego dania.
- Na dno naczynia, w którym będziesz piec rybę, wyłóż plasterki limonki. Na limonkach ułóż kawałki ryby w taki sposób, żeby zachować pomiędzy nimi lekkie szpary, które umożliwią parowanie płynu.
- Filety łososia polej mieszanką sosu sojowego i wody, w stosunku 1 część sosu sojowego do dwóch części wody. Musi jej być tyle, żeby przykryła dno naczynia. Całkowita ilość płynu w naczyniu nie powinna zakrywać filetów.
- Na filetach i pomiędzy nimi ułóż słupki imbiru. Dodaj chili i posyp wszystko obficie posiekaną kolendrą. Naczynie okryj szczelnie folią aluminiową.
- Tak przygotowanego łososia piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, przez około 30 - 40 minut.
- Gotowego łososia wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
- Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to ryż. Łososia można dodatkowo polać jedną lub dwiema łyżkami sosu z naczynia, posypać kolendrą lub plasterkami chili albo udekorować świeżą limonką.
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja
(zakładając 6 porcji)
- 220 kcal
- Węglowodany: 3 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 26 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz