Panna cotta z sosem malinowym

Dzisiaj zapraszam na kolejny romantyczny deser dla dwojga! Tym razem zaczerpniemy z kuchni włoskiej – i przygotujemy elegancką, kremową panna cottę z sosem malinowym. 


Panna cotta jest delikatna i kremowa, z subtelnymi nutami wanilii, a sos malinowy przyjemnie kwaskowy. Jeśli przygotujecie ten deser Waszej drugiej połówce, to obiecuję, że nie będzie na Was patrzeć z ukosa!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

Lista składników
Panna cotta (4 porcje)
  • 400 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki (50 g) cukru
  • 3.5 listka żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Sos malinowy (2 porcje)
  • 150 g malin
  • Sok z jednej limonki (40 ml)
  • 2 łyżki (30 g) cukru

Sposób przygotowania

  1. Kilka listków żelatyny włóż do zimnej wody na około 5 minut aż zmiękną i nasiąkną płynem. Dokładna ich ilość będzie zależna od zaleceń producenta – w moim wypadku było to 3.5 listka na około 500 ml płynu.
  2. Podczas gdy żelatyna nasiąka wodą, przygotuj pozostałe składniki. Do rondelka wlej 400 ml śmietanki kremówki oraz 150 ml mleka. Następnie dodaj cukier i łyżeczkę pasty waniliowej.
  3. Zawartość rondelka podgrzewaj na średnio niskim ogniu, aż na brzegach zaczną pojawiać się drobne bąbelki, a całość będzie wyglądać tak, jakby za chwilę miała zacząć wrzeć. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i odstaw na minutę.
  4. Dokładnie odciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do rondelka ze śmietanką. Składniki wymieszaj ze sobą, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Płyn podziel równo pomiędzy cztery naczynia – w moim przypadku były to szklanki o pojemności 200 ml, które wypełniałem pod skosem. Tak przygotowaną panna cottę włóż do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zestalenia.
  6. Przygotuj sos. Maliny włóż do małego rondelka. Dodaj do nich dwie łyżki cukru oraz wyciśnięty sok z jednej limonki. Zawartość rondelka wymieszaj i podgrzewaj na średnio niskim ogniu, aż owoce się rozpadną, a całość zacznie się gotować i przypominać konsystencją rzadki dżem. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia.
  7. Zawartość rondelka przelej przez drobne sitko do małego dzbanka, by pozbyć się pestek. Tak przygotowany mus malinowy odstaw do lodówki, do całkowitego wystudzenia.
  8. Wylej dobrze schłodzony mus na zestaloną panna cottę; moim celem było, żeby prawie całkowicie przykrył wierzch śmietanki. Udekoruj deser plasterkiem limonki lub kilkoma listkami świeżej mięty.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Panna cotta (1 porcja)
  • 474 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 40 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Sos malinowy (1 porcja)

  • 110 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 1 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 5 g 



Komentarze