Panna cotta z syropem pomarańczowym

 Dzisiaj zapraszam na kolejny romantyczny deser dla dwojga! Tym razem zaczerpniemy z kuchni włoskiej – i przygotujemy elegancką, kremową panna cottę z syropem z pomarańczy. 

Panna cotta jest delikatna i kremowa, z subtelnymi nutami wanilii, a syrop z pomarańczy przyjemnie słodki. Jeśli przygotujecie ten deser Waszej drugiej połówce, to obiecuję, że nie będzie na Was patrzeć z ukosa!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników
Panna cotta (4 porcje)
  • 400 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki (50 g) cukru
  • 3.5 listka żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Syrop z pomarańczy (2 porcje)

  • 1 cała pomarańcza
  • Sok z dwóch pomarańczy (130 ml)
  • 3 łyżki (40 g) cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania

  1. Kilka listków żelatyny włóż do zimnej wody na około 5 minut aż zmiękną i nasiąkną płynem. Dokładna ich ilość będzie zależna od zaleceń producenta – w moim wypadku było to 3.5 listka na około 500 ml płynu.
  2. Podczas gdy żelatyna nasiąka wodą, przygotuj pozostałe składniki. Do rondelka wlej 400 ml śmietanki kremówki oraz 150 ml mleka. Następnie dodaj cukier i łyżeczkę pasty waniliowej.
  3. Zawartość rondelka podgrzewaj na średnio niskim ogniu, aż na brzegach zaczną pojawiać się drobne bąbelki, a całość będzie wyglądać tak, jakby za chwilę miała zacząć wrzeć. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i odstaw na minutę.
  4. Dokładnie odciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do rondelka ze śmietanką. Składniki wymieszaj ze sobą, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Płyn podziel równo pomiędzy cztery naczynia – w moim przypadku były to szklanki o pojemności 200 ml, które wypełniałem pod skosem. Tak przygotowaną panna cottę włóż do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zestalenia. 
  6. Przygotuj sos. Do rondelka wsyp 40 g cukru i wlej wyciśnięty sok z pomarańczy. Składniki wymieszaj ze sobą do rozpuszczenia cukru i gotuj na niskim ogniu do odparowania znacznej części płynu. 
  7. Kiedy syrop zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Do syropu dodaj dwie łyżki likieru pomarańczowego i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany syrop odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. 
  8. Jedną dużą pomarańczę obierz ze skóry za pomocą bardzo ostrego noża. Robimy to tak, żeby mieć dostęp do jej miąższu. Następnie powoli wyfiletuj każdy ząbek pomarańczy.  
  9. Na wierzchu panna cotty ułóż kilka wyfiletowanych ząbków pomarańczy, wylej na nie dwie-trzy łyżki zimnego syropu pomarańczowego i posyp wierzch odrobiną płatków czekoladowych. 
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Panna cotta (1 porcja)
  • 474 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 40 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Syrop z pomarańczy (1 porcja)

  • 174 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 0 g
  • Białko: 0 g
  • Błonnik: 1 g

 





Komentarze