Dzisiaj zapraszam na kolejny romantyczny deser dla dwojga! Tym razem zaczerpniemy z kuchni włoskiej – i przygotujemy elegancką, kremową panna cottę z syropem z pomarańczy.
Panna cotta jest delikatna i kremowa, z subtelnymi nutami wanilii, a syrop z pomarańczy przyjemnie słodki. Jeśli przygotujecie ten deser Waszej drugiej połówce, to obiecuję, że nie będzie na Was patrzeć z ukosa!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Panna cotta (4
porcje)
- 400 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 150 ml mleka
- 4 łyżki (50 g) cukru
- 3.5 listka żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Syrop z pomarańczy (2 porcje)
- 1 cała pomarańcza
- Sok z dwóch pomarańczy (130 ml)
- 3 łyżki (40 g) cukru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania
- Kilka listków żelatyny włóż do zimnej wody na około 5 minut aż zmiękną i nasiąkną płynem. Dokładna ich ilość będzie zależna od zaleceń producenta – w moim wypadku było to 3.5 listka na około 500 ml płynu.
- Podczas gdy żelatyna nasiąka wodą, przygotuj pozostałe składniki. Do rondelka wlej 400 ml śmietanki kremówki oraz 150 ml mleka. Następnie dodaj cukier i łyżeczkę pasty waniliowej.
- Zawartość rondelka podgrzewaj na średnio niskim ogniu, aż na brzegach zaczną pojawiać się drobne bąbelki, a całość będzie wyglądać tak, jakby za chwilę miała zacząć wrzeć. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i odstaw na minutę.
- Dokładnie odciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do rondelka ze śmietanką. Składniki wymieszaj ze sobą, aż żelatyna się rozpuści.
- Płyn podziel równo pomiędzy cztery naczynia – w moim przypadku były to szklanki o pojemności 200 ml, które wypełniałem pod skosem. Tak przygotowaną panna cottę włóż do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zestalenia.
- Przygotuj sos. Do rondelka wsyp 40 g cukru i wlej wyciśnięty sok z pomarańczy. Składniki wymieszaj ze sobą do rozpuszczenia cukru i gotuj na niskim ogniu do odparowania znacznej części płynu.
- Kiedy syrop zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Do syropu dodaj dwie łyżki likieru pomarańczowego i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany syrop odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.
- Jedną dużą pomarańczę obierz ze skóry za pomocą bardzo ostrego noża. Robimy to tak, żeby mieć dostęp do jej miąższu. Następnie powoli wyfiletuj każdy ząbek pomarańczy.
- Na wierzchu panna cotty ułóż kilka wyfiletowanych ząbków pomarańczy, wylej na nie dwie-trzy łyżki zimnego syropu pomarańczowego i posyp wierzch odrobiną płatków czekoladowych.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Panna cotta (1
porcja)
- 474 kcal
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 40 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 0 g
Syrop z pomarańczy (1 porcja)
- 174 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 0 g
- Białko: 0 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz