Pieczone placki ze słodkich ziemniaków z awokado i jajkiem w koszulce

Zawsze uważałem, że najlepszym sposobem na to, żeby jeść zdrowo, jest szykowanie interesujących, pełnych smaku posiłków. Dlatego dzisiaj przygotuję pieczone placki ze słodkich ziemniaków z guacamole i jajkiem w koszulce. 
 
 

 
Placuszki są jednocześnie słodkie i przyjemnie pikantne, pasta z awokado wprowadza orzeźwiającą nutę świeżości, a jajko wszystko harmonijnie łagodzi. Prawdziwa bomba smaków, a do tego mamy tutaj mnóstwo błonnika i zdrowe tłuszcze – fantastyczny pomysł na zdrowy początek roku!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 
 
Lista składników
Placuszki
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 3 jajka
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • Mały pęczek szczypiorku
  • Mały pęczek pietruszki
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • Sól i pieprz do smaku
Guacamole
  • 2 dojrzałe awokado
  • Zielona cebulka
  • Pęczek świeżej kolendry (15 g)
  • 3 łyżki soku z limonki (30 ml)
  • Sól do smaku

 Jajka w koszulce

  • 8 jajek
  • 1.5 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
 
Sposób przygotowania
  1. Słodkie ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj zioła i dodaj je do batatów. Wbij 3 jajka i wlej oliwę. Przypraw solą, pieprzem i płatkami chili. Całość wymieszaj.
  2. Podziel masę na 8 części. Wykładaj placuszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki będą dosyć mokre; uformuj je dopiero na blaszce.
  3. Piecz w temperaturze 200oC (góra dół) przez 30 minut. Po pierwszych 20 minutach obróć je na drugą stronę.
  4. Przygotuj guacamole. Awokado rozkrój i usuń z nich pestki. Wydrąż miąższ do miseczki i rozgnieć widelcem. Zieloną cebulkę oraz świeżą kolendrę pokrój drobno i dodaj do awokado. Wlej sok z limonki. Przypraw solą. Dokładnie wymieszaj.
  5. W garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień do średniego. Do gorącej, ale już nie wrzącej wody wsyp łyżkę soli i wlej łyżkę octu na każdy litr płynu. Zakręć w garnku widelcem, by utworzył się wir. Wbij jajko do garnka. Gotuj przez 3 minuty. Powtórz czynność z wszystkimi jajkami.
  6. Złóż placuszki. Na każdy placek wyłóż 1/8 guacamole i jedno jajko. Posyp szczypiorkiem, płatkami chili, solą i pieprzem do smaku.
  7. Smacznego!
 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 162 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 3 g
 
Porcja (zakładając 2 placuszki na porcję)
  • 480 kcal
  • Węglowodany: 37 g 
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 20 g
  • Błonnik: 10 g
 


Komentarze