Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami


Dzisiaj zapraszam na orientalną sałatkę z kuskusem, która sprawdzi się jako samodzielny lekki posiłek, ale rozwinie skrzydła również jako dodatek do pieczonych mięs. 

 

Pomarańcze są słodkie i kontrastują ze słoną feta, mięta i kolendra wprowadzają trochę orzeźwienia, a wszystko podbija pikantna harissa. Do tego gdzieś w tle wyczuwa się aromatyczne nuty cynamonu. Pełny zestaw smaków - pysznie i zdrowo!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników

  • ¾ szklanki (150 g) suchego kuskusu
  • 2 pomarańcze
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki harissy (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 czerwona cebula (ok. 70 g)
  • 1 kostka fety (ok. 200 g)
  • Mały pęczek mięty
  • Mały pęczek świeżej kolendry
  • 2 garście (50 g) świeżego szpinaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kaszę kuskus przyrządź według zaleceń producenta; ja zalałem kuskus gorącą wodą i odstawiłem pod przykryciem na kilka minut do całkowitego nasączenia.
  2. Obierz dokładnie 1.5 pomarańczy ze skóry za pomocą ostrego noża. Skórę pomarańczy odetnij tak, żeby mieć dostęp do miąższu. Następnie każdy ząbek delikatnie wyfiletuj.
  3. Wymieszaj kuskus, by go lekko spulchnić, a następnie dodaj do niego startą skórkę z jednej cytryny, skórkę z połowy pomarańczy, czubatą łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonej kolendry, wyciśnięty z sok z połowy pomarańczy i jednej całej cytryny, oraz łyżkę oliwy z oliwek. Na końcu dodaj 3 łyżeczki harissy i dwie szczypty soli. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Świeżą kolendrę drobno posiekaj i pokrój miętę, młody szpinak oraz dwie małe, czerwone cebule. Pokrój fetę w kostkę wielkości około jednego centymetra.
  5. Do miski z wystudzonym kuskusem dodaj po kolei wszystkie przygotowane wcześniej składniki, zostawiając na koniec kruche składniki: fetę i pomarańcze. Zawartość miski wymieszaj delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców i sera. 
  6. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 144 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 380 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 16 g
  • Błonnik: 5 g



Komentarze