Dzisiaj zapraszam
na orientalną sałatkę z kuskusem, która sprawdzi się jako samodzielny lekki
posiłek, ale rozwinie skrzydła również jako dodatek do pieczonych mięs.
Pomarańcze są słodkie i kontrastują ze słoną feta, mięta i kolendra wprowadzają trochę orzeźwienia, a wszystko podbija pikantna harissa. Do tego gdzieś w tle wyczuwa się aromatyczne nuty cynamonu. Pełny zestaw smaków - pysznie i zdrowo!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- ¾ szklanki (150 g) suchego kuskusu
- 2 pomarańcze
- Skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki harissy (30 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 czerwona cebula (ok. 70 g)
- 1 kostka fety (ok. 200 g)
- Mały pęczek mięty
- Mały pęczek świeżej kolendry
- 2 garście (50 g) świeżego szpinaku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Kaszę kuskus przyrządź według zaleceń producenta; ja zalałem kuskus gorącą wodą i odstawiłem pod przykryciem na kilka minut do całkowitego nasączenia.
- Obierz dokładnie 1.5 pomarańczy ze skóry za pomocą ostrego noża. Skórę pomarańczy odetnij tak, żeby mieć dostęp do miąższu. Następnie każdy ząbek delikatnie wyfiletuj.
- Wymieszaj kuskus, by go lekko spulchnić, a następnie dodaj do niego startą skórkę z jednej cytryny, skórkę z połowy pomarańczy, czubatą łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonej kolendry, wyciśnięty z sok z połowy pomarańczy i jednej całej cytryny, oraz łyżkę oliwy z oliwek. Na końcu dodaj 3 łyżeczki harissy i dwie szczypty soli. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Świeżą kolendrę drobno posiekaj i pokrój miętę, młody szpinak oraz dwie małe, czerwone cebule. Pokrój fetę w kostkę wielkości około jednego centymetra.
- Do miski z wystudzonym kuskusem dodaj po kolei wszystkie przygotowane wcześniej składniki, zostawiając na koniec kruche składniki: fetę i pomarańcze. Zawartość miski wymieszaj delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców i sera.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 144 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 380 kcal
- Węglowodany: 43 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 16 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz