Zapraszam na puszyste i aromatyczne bułeczki cynamonowe.
Cynamonki stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy. Bułeczki wychodzą cudownie puszyste, delikatna i nie za słodkie, a towarzyszący im zapach sprawi, że natychmiast będziecie mieć ochotę sięgnąć po kolejną.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 4 szklanki (600 g) mąki chlebowej + trochę do podsypania
- 5 łyżek (75 g) cukru białego
- 2 saszetki (14 g) suchych drożdży
- 90 g masła
- 275 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
Nadzienie
- 1 szklanka (175 g) cukru brązowego
- 2 łyżki cynamonu
- 15 g masła
Lukier
- 1 szklanka (150 g) cukru pudru
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki chlebowej, żeby pozbyć się grudek. Dodaj drobny biały cukier i dwie saszetki suchych drożdży. Składniki suche wymieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia składników.
- W mąkę wetrzyj dobrze schłodzone masło, pokrojone w kostkę.
- Do ciasta dodaj lekko podgrzane mleko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i jedno duże jajko. Ciasto zacznij wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie cały płyn. Kiedy to nastąpi, wyrabiaj je dłonią w misce przez dwie, trzy minuty w misce.
- Kiedy wszystkie składniki odpowiednio się połączą, przełóż je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiaj przez kolejnych kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
- Odpowiednio wyrobione ciasto drożdżowe uformuj w kulę i przełóż je do lekko naoliwionej miski. Obrócić ciastem kilka razy, żeby jego powierzchnia również pokryła się oliwą. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.
- Po tym czasie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj je w prostokąt. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm, do uzyskania płata o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm. Po rozwałkowaniu ponownie wyrównaj boki ciasta.
- Wymieszaj ze sobą jasny brązowy cukier i jedną lub dwie łyżki mielonego cynamonu.
- Ciasto posmaruj rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem za pomocą pędzelka. Pokryj prawie całą powierzchnię płatu, pozostawiając około dwa centymetry czystego ciasta wzdłuż jednego długiego boku prostokąta.
- Na tłuszcz wyłóż cukier wymieszany z cynamonem. Pokryj nim prawie całą powierzchnię ciasta, podobnie jak robiliśmy to z masłem, ponownie pozostawiając czysty pas wzdłuż długiego boku.
- Tak przygotowane ciasto zwiń w ciasny rulon. Roladę zamknij w miejscu czystego pasa ciasta, wyrównaj i ułóż miejscem łączenia na blacie.
- Cynamonowy rulon podziel za pomocą ostrego noża na dwanaście w miarę równych części.
- Porcje ciasta ułóż na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce (u mnie: 37 x 24 cm). Bułeczki układaj w sporych odstępach od siebie.
- Po wyłożeniu na blaszkę wszystkich cynamonek, przykryj je folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, lub do momentu w którym zaczną się ze sobą stykać.
- Tak przygotowane bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 20 minut. Przykryj bułeczki, jeśli zbyt szybko się zarumienią.
- Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika, kiedy patyczek wbity na skos w najgrubszą bułeczkę wychodzi czysty. Odstaw je na 5 minut do lekkiego przestudzenia w blaszce, a następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie.
- Przygotuj lukier. Do 150g cukru pudru dodaj 2 lub 3 łyżki wody oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wystudzone bułeczki cynamonowe.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 347 kcal
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 2 g
1 bułeczka (zakładając 12 bułeczek)
- 353 kcal
- Węglowodany: 61 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz