Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne pączki waniliowe z cynamonową posypką.
Moją tajną bronią jest pasta waniliowa, która nadaje pączkom wyjątkowego aromatu. Cukrowo – cynamonowa posypka tworzy przyjemną, chrupiącą skórkę, a puszyste wnętrze pozostaje mięciutkie przez kilka dni.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Pączki
- 2 szklanki (250 g) mąki + trochę do podsypania
- ¼ szklanki (50 g) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 kostki smalcu
Posypka
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp 250 g mąki pszennej, 50 g drobnego, białego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Składniki krótko wymieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj 75 g dobrze schłodzonego masła. Tłuszcz szybko wetrzyj w mąkę, aż całość zacznie przypominać ciasto na kruszonkę.
- Dodaj łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie partiami wlej 150 ml zimnego mleka, za każdym razem mieszając ciasto za pomocą sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i krótko wyrabiaj, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypując blat niewielką ilością mąki. Odpowiednio wyrobione ciasto uformuj w kulę.
- Ciasto podziel na cztery równe części. Przed pracą z każdą częścią podsyp blat szczyptą mąki i uformuj na niej ciasto w mały, równy walec. Tak uformowane ciasto ponownie podziel na cztery kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą część szybko uformuj za pomocą dłoni w kulę i odłóż na czysty papier do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi częściami ciasta.
- Tłuszcz do smażenia pączków rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do rondelka z tłuszczem włóż po kilka pączków naraz i smaż je po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają piękny złoty kolor. Gotowe pączki wyjmij z tłuszczu i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
- Przygotuj posypkę. Do szerokiego naczynia wsyp pół szklanki białego, drobnego cukru i dwie łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj ze sobą do całkowitego połączenia.
- Na gotowy cukier wyłóż jeszcze ciepłe pączki. Dokładnie obtocz w nim każdą kulkę. Tak przygotowane pączki podawaj od razu, choć spokojnie wytrzymają 2-3 dni w temperaturze pokojowej i pozostaną równie mięciutkie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 473 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 pączek (zakładając 16 pączków)
- 237 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz