Dzisiaj zapraszam na wyjątkowy deser bez pieczenia – chałwę migdałową.
Taka chałwa nie przypomina tej sezamowej, która jest chyba najłatwiej dostępna w sklepach. Łączy ze sobą słodycz miodu, charakterystyczny smak migdałów i lekką nutę cytryny. Tekstura jest dosyć miękka, z płatkami, które przyjemnie chrupią pod zębami.
Przepis podpatrzyłem w książce „Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna i odrobinę zmodyfikowałem. Sam Sulejman by się skusił!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 250 ml wody
- ¾ szklanki (250 g) miodu
- Sok z połowy cytryny
- 40 g masła
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g migdałów + 50 g płatków migdałowych
- 0.5 szklanki (90 g) semoliny
Sposób przygotowania
- 400 g migdałów wrzuć do misy blendera lub robota kuchennego i rozbij je do konsystencji bułki tartej.
- Zblendowane migdały przełóż do dużej miski, dodaj do nich 6 łyżek semoliny i dokładnie wymieszaj.
- Do średniego rondelka wlej 250 ml wody, 250 g miodu i sok z połowy cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia składników. Syrop powoli doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2, 3 minuty. Po tym czasie wyłącz grzanie i odstaw płyn do lekkiego przestudzenia.
- Na dużej patelni rozgrzej 50 g oliwy z oliwek i 40 g masła. Kiedy tłuszcze się ze sobą połączą, dodaj do nich rozdrobnione migdały i praż je na średnio niskim ogniu przez kilka minut, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Ważne jest, żeby zawartość patelni stale mieszać, w innym wypadku migdały mogą się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
- Po osiągnięciu pożądanego koloru wlej na patelnię lekko przestudzony syrop. Zrób to ostrożnie, ponieważ syrop może zacząć gwałtownie chlapać po kontakcie z rozgrzaną patelnią. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż migdały i semolina wchłoną cały płyn i utworzą zwartą masę. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż masę do osobnego naczynia. Odstaw ją na kilka minut do przestudzenia.
- Dodaj do masy ulubione dodatki – płatki migdałów, orzechy, daktyle lub kawałki czekolady. Dodatki delikatnie rozprowadź w masie chałwowej dłonią.
- Uformuj chałwę w niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie ugniatając każdą z nich dłońmi. Alternatywnie, przełóż masę do dużego, prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą i ugnieć ją w duży blok, z której będzie można wyciąć małe kostki chałwy. Gotową chałwę odłóż do lodówki na około godzinę do pełnego zestalenia.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 472 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 32 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 5 g
1 kawałek (zakładając 25 kawałków)
- 183 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz