Chałwa migdałowa

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowy deser bez pieczenia – chałwę migdałową.


Taka chałwa nie przypomina tej sezamowej, która jest chyba najłatwiej dostępna w sklepach. Łączy ze sobą słodycz miodu, charakterystyczny smak migdałów i lekką nutę cytryny. Tekstura jest dosyć miękka, z płatkami, które przyjemnie chrupią pod zębami.

Przepis podpatrzyłem w książce „Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna i odrobinę zmodyfikowałem. Sam Sulejman by się skusił!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 250 ml wody
  • ¾ szklanki (250 g) miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • 40 g masła
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g migdałów + 50 g płatków migdałowych
  • 0.5 szklanki (90 g) semoliny

Sposób przygotowania

  1. 400 g migdałów wrzuć do misy blendera lub robota kuchennego i rozbij je do konsystencji bułki tartej.
  2. Zblendowane migdały przełóż do dużej miski, dodaj do nich 6 łyżek semoliny i dokładnie wymieszaj.
  3. Do średniego rondelka wlej 250 ml wody, 250 g miodu i sok z połowy cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia składników. Syrop powoli doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2, 3 minuty. Po tym czasie wyłącz grzanie i odstaw płyn do lekkiego przestudzenia.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 50 g oliwy z oliwek i 40 g masła. Kiedy tłuszcze się ze sobą połączą, dodaj do nich rozdrobnione migdały i praż je na średnio niskim ogniu przez kilka minut, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Ważne jest, żeby zawartość patelni stale mieszać, w innym wypadku migdały mogą się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
  5. Po osiągnięciu pożądanego koloru wlej na patelnię lekko przestudzony syrop. Zrób to ostrożnie, ponieważ syrop może zacząć gwałtownie chlapać po kontakcie z rozgrzaną patelnią. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż migdały i semolina wchłoną cały płyn i utworzą zwartą masę. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż masę do osobnego naczynia. Odstaw ją na kilka minut do przestudzenia.
  6. Dodaj do masy ulubione dodatki – płatki migdałów, orzechy, daktyle lub kawałki czekolady. Dodatki delikatnie rozprowadź w masie chałwowej dłonią.
  7. Uformuj chałwę w niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie ugniatając każdą z nich dłońmi. Alternatywnie, przełóż masę do dużego, prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą i ugnieć ją w duży blok, z której będzie można wyciąć małe kostki chałwy. Gotową chałwę odłóż do lodówki na około godzinę do pełnego zestalenia.
  8. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 472 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 32 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 5 g

1 kawałek (zakładając 25 kawałków)

  • 183 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze