Klasyczna sałatka z pora

 Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę z pora. 


Wyrazisty smak pora złagodzony jest dodatkiem kukurydzy i groszku; do tego dostarcza on wielu cennych witamin i mikroelementów, a jajka zapewniają porcję białka. Ta sałatka to szybki i pyszny pomysł na zdrową kolację – zwłaszcza z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

Lista składników

  • 1 duży por (ok. 200 g)
  • 3 duże jajka (ok. 175 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 165 g po odsączeniu)
  • 1 mała puszka groszku (ok. 180 g po odsączeniu)
  • 5-6 ogórków konserwowych (ok. 130 g)
  • 2-3 łyżki majonezu (ok. 60 g, u mnie Light)
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Białą i jasnozieloną część jednego dużego pora dokładnie umyj, podziel wzdłuż na pół i pokrój w cieniutkie, około milimetrowe paski. Przełóż go do miski, obficie posól i delikatnie wygnieć. Dzięki temu por puści soki, zmięknie i straci trochę na ostrości.
  2. Podczas gdy por puszcza soki, przygotuj pozostałe składniki. Trzy duże jajka ugotuj na twardo i pokrój w około centymetrową kostkę. Mały pęczek szczypiorku dosyć grubo pokrój. Ogórki konserwowe pokrój w drobną, około półcentymetrową kostkę.
  3. Osolonego pora dokładnie odciśnij z soków, które puścił, i przełóż go do miski. Następnie dodaj do niego małą puszkę kukurydzy, małą puszkę groszku konserwowego, pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz ¾ posiekanego szczypiorku. Na końcu dodaj dwie-trzy łyżki majonezu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  4. Dopraw sałatkę do smaku odrobiną soli i pieprzu – ostrożnie z solą!
  5. Udekoruj sałatkę pozostałym szczypiorkiem, lub dodatkowym jajkiem ugotowanym na twardo.
  6. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 94 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 192 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 5 g



Komentarze