Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę z pora.
Wyrazisty smak
pora złagodzony jest dodatkiem kukurydzy i groszku; do tego dostarcza on wielu
cennych witamin i mikroelementów, a jajka zapewniają porcję białka. Ta sałatka
to szybki i pyszny pomysł na zdrową kolację – zwłaszcza z dodatkiem ulubionego
pieczywa.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 duży por (ok. 200 g)
- 3 duże jajka (ok. 175 g)
- 1 mała puszka kukurydzy (ok. 165 g po odsączeniu)
- 1 mała puszka groszku (ok. 180 g po odsączeniu)
- 5-6 ogórków konserwowych (ok. 130 g)
- 2-3 łyżki majonezu (ok. 60 g, u mnie Light)
- Pęczek szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Białą i jasnozieloną część jednego dużego pora dokładnie umyj, podziel wzdłuż na pół i pokrój w cieniutkie, około milimetrowe paski. Przełóż go do miski, obficie posól i delikatnie wygnieć. Dzięki temu por puści soki, zmięknie i straci trochę na ostrości.
- Podczas gdy por puszcza soki, przygotuj pozostałe składniki. Trzy duże jajka ugotuj na twardo i pokrój w około centymetrową kostkę. Mały pęczek szczypiorku dosyć grubo pokrój. Ogórki konserwowe pokrój w drobną, około półcentymetrową kostkę.
- Osolonego pora dokładnie odciśnij z soków, które puścił, i przełóż go do miski. Następnie dodaj do niego małą puszkę kukurydzy, małą puszkę groszku konserwowego, pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz ¾ posiekanego szczypiorku. Na końcu dodaj dwie-trzy łyżki majonezu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Dopraw sałatkę do smaku odrobiną soli i pieprzu – ostrożnie z solą!
- Udekoruj sałatkę pozostałym szczypiorkiem, lub dodatkowym jajkiem ugotowanym na twardo.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 94 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 192 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz