Makaron z krewetkami

 Dzisiaj zapraszam na makaron z krewetkami w maślanym sosie z czosnkiem i cytryną. 

 


To pomysł na prosty, szybki, a jednak niecodzienny obiad lub kolację dla dwojga. Tak przygotowane krewetki pozostaną jędrne i nabiorą aromatu – nic dziwnego, że to jeden z popularniejszych sposobów na te owoce morza.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 150 g makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
  • 400 g mrożonych, surowych krewetek
  • 2 łyżki (30 g) masła
  • 5-6 ząbków czosnku (ok. 20 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • Mały pęczek świeżej pietruszki
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pietruszkę drobno posiekaj.
  2. Do garnka z wrzącą wodą dodaj dwie solidne szczypty soli i łyżkę oliwy z oliwek. Ugotuj w nim al dente dwie porcje makaronu. Pod koniec gotowania odlej i zachowaj jedną chochlę wody, a następnie odcedź gotowy makaron.
  3. Na około 4 – 5 minut przed końcem gotowania makaronu rozgrzj patelnię z szerokim dnem i rozpuść na niej dwie łyżki masła. Podsmaż na nim przez minutę pokrojony w plasterki czosnek, stale mieszając.
  4. Do czosnku dodaj rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki. Smaż je krótko, przez około dwie, maksymalnie trzy minuty, aż wszystkie nabiorą różowego koloru.
  5. Do usmażonych krewetek dodaj ugotowany makaron i zamieszamy energicznie, żeby pokrył się masłem. Do makaronu wlej zachowaną wcześniej wodę oraz sok z połowy cytryny. Zawartość patelni ponownie krótko wymieszaj, żeby masło i woda utworzyły jednolity, aksamitny sos. Powinno to zająć tylko kilka sekund.
  6. Dopraw krewetki do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną wcześniej natkę pietruszki i po raz ostatni wymieszaj wszystko do równego rozprowadzenia składników. Gotowy makaron serwuj od razu.
  7. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając dwie porcje)
  • 528 kcal
  • Węglowodany: 56 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 40 g
  • Błonnik: 6 g




Komentarze