Dzisiaj zapraszam na makaron z krewetkami w maślanym sosie z czosnkiem i cytryną.
To pomysł na prosty, szybki, a jednak niecodzienny obiad lub kolację dla dwojga. Tak przygotowane krewetki pozostaną jędrne i nabiorą aromatu – nic dziwnego, że to jeden z popularniejszych sposobów na te owoce morza.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 150 g makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
- 400 g mrożonych, surowych krewetek
- 2 łyżki (30 g) masła
- 5-6 ząbków czosnku (ok. 20 g)
- 1 łyżka oliwy
- Mały pęczek świeżej pietruszki
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pietruszkę drobno posiekaj.
- Do garnka z wrzącą wodą dodaj dwie solidne szczypty soli i łyżkę oliwy z oliwek. Ugotuj w nim al dente dwie porcje makaronu. Pod koniec gotowania odlej i zachowaj jedną chochlę wody, a następnie odcedź gotowy makaron.
- Na około 4 – 5 minut przed końcem gotowania makaronu rozgrzj patelnię z szerokim dnem i rozpuść na niej dwie łyżki masła. Podsmaż na nim przez minutę pokrojony w plasterki czosnek, stale mieszając.
- Do czosnku dodaj rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki. Smaż je krótko, przez około dwie, maksymalnie trzy minuty, aż wszystkie nabiorą różowego koloru.
- Do usmażonych krewetek dodaj ugotowany makaron i zamieszamy energicznie, żeby pokrył się masłem. Do makaronu wlej zachowaną wcześniej wodę oraz sok z połowy cytryny. Zawartość patelni ponownie krótko wymieszaj, żeby masło i woda utworzyły jednolity, aksamitny sos. Powinno to zająć tylko kilka sekund.
- Dopraw krewetki do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną wcześniej natkę pietruszki i po raz ostatni wymieszaj wszystko do równego rozprowadzenia składników. Gotowy makaron serwuj od razu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając
dwie porcje)
- 528 kcal
- Węglowodany: 56 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 40 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz