Dzisiaj zapraszam na szybkie, zdrowe i pyszne chili z soczewicy.
Dzięki soczewicy sos jest pożywny, solidny i można się w niego wgryźć; pikantność papryk nie jest przytłaczająca, a dodatkowo jest łagodzona przez słodycz batatów. Dodajcie do tego łyżkę kwaśnej śmietany lub guacamole i dostajecie idealny posiłek na zimowy wieczór, który zadowoli nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców – takich jak ja.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 i 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 240 g)
- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula (ok. 150 g)
- 3 słodkie ziemniaki (ok. 300 g po obraniu)
- 2 średnie papryczki chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Mały pęczek kolendry
- 1 łyżka ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 puszka siekanych pomidorów (ok. 400 g)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jedną dużą cebulę pokrój w małą kostkę. Trzy średniej wielkości bataty również pokrój w około centymetrową kostkę, która umożliwi im szybkie ugotowanie.
- Trzy duże ząbki czosnku i mały pęczek świeżej kolendry drobno posiekaj.
- Z dwóch średnich papryczek chili pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych. Oczyszczone papryczki pokrój w cienkie plasterki.
- Do rondla o szerokim i grubym dnie wlej 700ml bulionu warzywnego i doprowadź go do wrzenia. Kiedy bulion się zagotuje, dodaj do niego pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i równo rozprowadź je po powierzchni garnka. Bataty gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
- Po tym czasie dodaj do nich dobrze wypłukaną czerwoną soczewicę. Rozprowadź ją równo po całej powierzchni rondla, żeby mogła się równomiernie gotować. Zmniejsz ogień pod rondlem na niski i ponownie przykryj. Zawartość naczynia gotuj w ten sposób przez kolejne 5 minut.
- W tym czasie rozgrzej patelnię i wlej na nią dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczki chili. Warzywa zeszklij na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 3 minuty, aż zmiękną i staną się półprzeźroczyste. Kiedy to nastąpi, dodaj posiekany czosnek. Zawartość patelni podsmażaj przez kolejną minutę, stale mieszając, aż czosnek uwolni swój aromat. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.
- Sprawdź, czy bataty są już odpowiednio ugotowane; jeśli tak, dodajemy do rondla zeszkloną cebulkę wraz z chili i czosnkiem. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolej też trochę wody. Całość wymieszaj do równego rozprowadzenia składników w naczyniu.
- Dodaj pół łyżeczki pieprzu cayenne i łyżkę pikantnej papryki chili. Zawartość rondla ponownie mieszamy, upewniając się przy okazji czy nic nie przywiera do jego dna.
- Po wmieszaniu przypraw w sos dodaj do niego puszkę siekanych pomidorów. Ponownie wymieszaj zawartość rondla i gotuj przez minutę.
- Dodaj siekaną kolendrę i rozprowadź ją w sosie. Dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków: ryżu, dowolnego pieczywa, z łyżką kwaśnej śmietany lub guacamole. Przed podaniem posyp odrobiną świeżej kolendry.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 65 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 1 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 239 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 3 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 12 g
Komentarze
Prześlij komentarz