Tort walentynkowy

Dzisiaj zapraszam na nagi tort walentynkowy.

 

Jasny, puszysty biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia, nasączony ponczem z Amaretto, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Wyszło lekko i delikatnie, tak jak lubimy. Żona jest zadowolona, więc polecam!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników
Biszkopt
  • 5 jajek (ok. 290 g)
  • ¾ szklanki cukru (165 g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (120 g)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (45 g)

Przełożenie i dekoracja

  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 300 g truskawek
  • Łyżka migdałów w płatkach
  • 100 ml Amaretto
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj biszkopt. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. W osobnej misce ubij pięć białek na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania białek dodaj do nich partiami cukier. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj do białek żółtka, po jednym. Do masy jajecznej dodaj mąki i wmieszaj je delikatnie w biszkopt szpatułką.
  2. Biszkopt piecz w blaszce, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, w funkcji góra-dół w temperaturze 170oC przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
  3. Po upieczeniu biszkoptu rzuć nim od razu, w blaszce, z wysokości 30 cm na blat. Biszkopt odstaw w blaszce do pełnego wystudzenia.
  4. Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj ze sobą 100 ml Amaretto i 100 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
  5. W dużej misce ubij 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki.
  6. Truskawki umyj, pozbądź się z nich szypułek i pokrój je w połówki, ćwiartki lub plasterki.
  7. Wystudzony biszkopt odetnij od boków blaszki za pomocą ostrego noża. Obróć go dołem do góry i zdejmij z niego papier do pieczenia. Pokrój go na trzy równe blaty.
  8. Blat, który będzie stanowił spód, umieść na podstawce i solidnie nasącz przygotowanym wcześniej ponczem. Na nasączony blat wyłóż 1/3 ubitej śmietanki i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Następnie gęsto wyłóż na nią pokrojone wcześniej truskawki. Przykryj je kolejnym blatem i dociśnij. Powtórz czynności z drugim blatem i trzecim blatem. Wierzch tortu udekoruj truskawkami, posyp płatkami migdałów i odstawiamy go do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  9. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
  • 266 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g




Komentarze