Dzisiaj zapraszam na nagi tort walentynkowy.
Jasny, puszysty biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia, nasączony ponczem z Amaretto, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Wyszło lekko i delikatnie, tak jak lubimy. Żona jest zadowolona, więc polecam!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Biszkopt
- 5 jajek (ok. 290 g)
- ¾ szklanki cukru (165 g)
- ¾ szklanki mąki pszennej (120 g)
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (45 g)
Przełożenie i dekoracja
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 300 g truskawek
- Łyżka migdałów w płatkach
- 100 ml Amaretto
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj biszkopt. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. W osobnej misce ubij pięć białek na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania białek dodaj do nich partiami cukier. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj do białek żółtka, po jednym. Do masy jajecznej dodaj mąki i wmieszaj je delikatnie w biszkopt szpatułką.
- Biszkopt piecz w blaszce, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, w funkcji góra-dół w temperaturze 170oC przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkoptu rzuć nim od razu, w blaszce, z wysokości 30 cm na blat. Biszkopt odstaw w blaszce do pełnego wystudzenia.
- Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj ze sobą 100 ml Amaretto i 100 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
- W dużej misce ubij 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki.
- Truskawki umyj, pozbądź się z nich szypułek i pokrój je w połówki, ćwiartki lub plasterki.
- Wystudzony biszkopt odetnij od boków blaszki za pomocą ostrego noża. Obróć go dołem do góry i zdejmij z niego papier do pieczenia. Pokrój go na trzy równe blaty.
- Blat, który będzie stanowił spód, umieść na podstawce i solidnie nasącz przygotowanym wcześniej ponczem. Na nasączony blat wyłóż 1/3 ubitej śmietanki i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Następnie gęsto wyłóż na nią pokrojone wcześniej truskawki. Przykryj je kolejnym blatem i dociśnij. Powtórz czynności z drugim blatem i trzecim blatem. Wierzch tortu udekoruj truskawkami, posyp płatkami migdałów i odstawiamy go do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 266 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz