Dzisiaj zapraszam na enchilady – zapiekane tortille z papryczkami chili.
Lubię kuchnię meksykańską, bo jest sycąca, pełna smaku i prosta. Tym razem na obiad proponuję zapiekane tortille z pikantnym nadzieniem z kurczaka, warzyw i fasoli w pomidorowym sosie. Podajcie je z odrobiną śmietany lub guacamole dla zrównoważenia ostrości papryczek.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 4 duże tortille (ja użyłem pełnoziarnistych)
- 2 piersi z kurczaka (ok. 300-350 g)
- 1 duża czerwona cebula (ok. 110 g)
- 1 duża papryka (ok. 140 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeño
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 250 g po odsączeniu)
- 1 karton passaty pomidorowej (ok. 500 ml)
- Pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g świeżo startego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
Sposób przygotowania
- Dużą cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Dużą papryką oczyść z nasion i pokrój w krótkie słupki. Połowę czosnku pokrój w drobne plasterki, a piersi kurczaka w plasterki o grubości około pół centymetra. Jeśli plasterki są zbyt duże, przekrój je na pół.
- Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wyłóż cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż przez kilka minut na średnim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną i lekko się skarmelizują.
- Na podsmażone warzywa wyłóż pokrojone w paski piersi kurczaka i smaż je przez kilka minut, aż mięso nabierze złotego koloru. Kiedy to nastąpi, dodaj marynowane papryczki jalapeño, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki wędzonej, dwie solidne szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość patelni wymieszaj do równego rozprowadzenia przypraw.
- Dodaj puszkę czerwonej fasoli, posiekaną kolendrę i odrobinę passaty pomidorowej. Nadzienie ostatni raz wymieszaj, aż pomidory nawilżą wszystkie składniki, i zdejmij je z ognia.
- Do reszty passaty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę cukru.
- Podgrzej tortille pod przykryciem w mikrofali przez kilka sekund, żeby stały się bardziej elastyczne. Na każdą wyłóż ¼ nadzienia i uformuj w rulon lub złóż jak krokiety. Gotowe tortille układaj na talerzu łączeniem do dołu.
- Na dno żaroodpornego naczynia wylej około ¾ sosu pomidorowego i rozprowadź go równo po całej powierzchni. Na sosie ułóż zawinięte enchilady, miejscem łączenia do dołu. Dzięki temu zachowają swój kształt i nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Na ich wierzch wylej resztę sosu pomidorowego i równo rozprowadź go za pomocą łyżki tak, żeby pokrył każdą tortillę. Obficie posyp wszystko świeżo startym, żółtym serem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, aż ser się zapiecze i nabierze pięknego, złotego koloru.
- Gotowe enchilady podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub guacamole, posypane odrobiną świeżej kolendry.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 enchilada
- 482 kcal
- Węglowodany: 47 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 42 g
- Błonnik: 12 g
Komentarze
Prześlij komentarz