Zapiekane tortille z chili i kurczakiem - enchilady

Dzisiaj zapraszam na enchilady – zapiekane tortille z papryczkami chili.

Lubię kuchnię meksykańską, bo jest sycąca, pełna smaku i prosta. Tym razem na obiad proponuję zapiekane tortille z pikantnym nadzieniem z kurczaka, warzyw i fasoli w pomidorowym sosie. Podajcie je z odrobiną śmietany lub guacamole dla zrównoważenia ostrości papryczek. 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

Lista składników

  • 4 duże tortille (ja użyłem pełnoziarnistych)
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 300-350 g)
  • 1 duża czerwona cebula (ok. 110 g)
  • 1 duża papryka (ok. 140 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeño
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 250 g po odsączeniu)
  • 1 karton passaty pomidorowej (ok. 500 ml)
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżo startego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  1. Dużą cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Dużą papryką oczyść z nasion i pokrój w krótkie słupki. Połowę czosnku pokrój w drobne plasterki, a piersi kurczaka  w plasterki o grubości około pół centymetra. Jeśli plasterki są zbyt duże, przekrój je na pół.
  2. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wyłóż cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż przez kilka minut na średnim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną i lekko się skarmelizują.
  3. Na podsmażone warzywa wyłóż pokrojone w paski piersi kurczaka i smaż je przez kilka minut, aż mięso nabierze złotego koloru. Kiedy to nastąpi, dodaj marynowane papryczki jalapeño, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki wędzonej, dwie solidne szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość patelni wymieszaj do równego rozprowadzenia przypraw.
  4. Dodaj puszkę czerwonej fasoli, posiekaną kolendrę i odrobinę passaty pomidorowej. Nadzienie ostatni raz wymieszaj, aż pomidory nawilżą wszystkie składniki, i zdejmij je z ognia.
  5. Do reszty passaty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę cukru.
  6. Podgrzej tortille pod przykryciem w mikrofali przez kilka sekund, żeby stały się bardziej elastyczne. Na każdą wyłóż ¼ nadzienia i uformuj w rulon lub złóż jak krokiety. Gotowe tortille układaj na talerzu łączeniem do dołu.
  7. Na dno żaroodpornego naczynia wylej około ¾ sosu pomidorowego i rozprowadź go równo po całej powierzchni. Na sosie ułóż zawinięte enchilady, miejscem łączenia do dołu. Dzięki temu zachowają swój kształt i nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Na ich wierzch wylej resztę sosu pomidorowego i równo rozprowadź go za pomocą łyżki tak, żeby pokrył każdą tortillę. Obficie posyp wszystko świeżo startym, żółtym serem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, aż ser się zapiecze i nabierze pięknego, złotego koloru.
  9. Gotowe enchilady podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub guacamole, posypane odrobiną świeżej kolendry.
  10. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

1 enchilada
  • 482 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 42 g
  • Błonnik: 12 g

Komentarze