Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej

Dzisiaj zapraszam na sycące danie z białej kiełbasy. Zapieczemy ją na kapuście kiszonej, z dodatkiem smażonej cebulki i suszonych grzybów. 

 

Smak zależy przede wszystkim od białej kiełbasy, której użyjecie; kiszona kapusta dobrze się z nią komponuje, cebulka dorzuca do tego słodycz, a grzyby wprowadzają leśne nuty. Prosto, swojsko i smacznie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 6 białych kiełbasek (w sumie ok. 600 g)
  • 600 g kapusty kiszonej (po odcedzeniu)
  • 1 duża cebula (ok. 200 g)
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 20 g)
  • 30 ml oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Garść grzybów zalej 500 ml zimnej wody i odstaw na 30 minut do namoczenia. Po tym czasie wstaw je na niski ogień i doprowadź do wrzenia. Grzyby gotuj przez około 20 – 30 minut od zagotowania wody.
  2. Kapustę odcedź i sprawdź jej smak – jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją delikatnie wodą. Następnie dosyć grubo ją pokrój.
  3. Pokrojoną kapustę przełóż do dużego garnka i przypraw dwoma liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku i jednym ząbkiem czosnku, pokrojonym w mniejsze kawałki. Następnie dodaj do niej grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Zawartość garnka uzupełnij wodą do całkowitego przykrycia kapusty i dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, do miękkości pod przykryciem – powinno to zająć około 30 minut.
  4. Kiedy kapusta jest odpowiednio ugotowana, odcedzamy ją z wody i w miarę możliwości pozbądź się ziela angielskiego oraz liści laurowych.
  5. Na patelni rozgrzej około połowę przygotowanego wcześniej oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż białą kiełbasę i smaż ją z każdej strony przez około minutę. Podsmażoną kiełbasę wyjmij na talerz.
  6. Odsączoną, ale nie odciśniętą kapustę, przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozłóż ją równo po całej powierzchni naczynia i ułóż na wierzchu podsmażone białe kiełbasy. Każdą z nich natnij płytko ostrym nożem z obu stron.
  7. Tak przygotowane kiełbaski posyp obficie świeżo roztartym majerankiem, najlepiej w taki sposób, żeby jak najwięcej zioła weszło w nacięcia.
  8. Piecz kapustę z kiełbasą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut.
  9. Podczas gdy kiełbasa się piecze, przygotuj cebulę. Dwa ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a dwie średnie cebule w piórka lub cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzej drugą połowę przygotowanego wcześniej oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż cebulę i smaż ją na średnim ogniu, stale mieszając, przez kilka minut. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodaj do niej pokrojony czosnek. Zawartość patelni smaż przez kolejne 2 minuty do uwolnienia aromatu czosnku. Po tym czasie przypraw cebulę odrobiną soli, mielonego czarnego pieprzu i połową łyżeczki wędzonej papryki. Ponownie wymieszaj zawartość patelni do równego rozprowadzenia przypraw i zdejmij ją z ognia.
  10. Wyłóż podsmażoną cebulę na wierzch upieczonej kiełbasy i równo rozprowadź po całej powierzchni, umieszczając cebulę również w rozszerzonych nacięciach. Tak przygotowaną kapustę z białą kiełbasą posyp jeszcze odrobiną świeżo roztartego majeranku.
  11. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 172 kcal
  • Węglowodany: 4 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 450 kcal
  • Węglowodany: 10 g 
  • Tłuszcze: 39 g
  • Białko: 14 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze