Dzisiaj zapraszam na sycące danie z białej kiełbasy. Zapieczemy ją na kapuście kiszonej, z dodatkiem smażonej cebulki i suszonych grzybów.
Smak zależy przede wszystkim od białej kiełbasy, której użyjecie; kiszona kapusta dobrze się z nią komponuje, cebulka dorzuca do tego słodycz, a grzyby wprowadzają leśne nuty. Prosto, swojsko i smacznie.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 6 białych kiełbasek (w sumie ok. 600 g)
- 600 g kapusty kiszonej (po odcedzeniu)
- 1 duża cebula (ok. 200 g)
- 1 garść suszonych grzybów (ok. 20 g)
- 30 ml oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Garść grzybów zalej 500 ml zimnej wody i odstaw na 30 minut do namoczenia. Po tym czasie wstaw je na niski ogień i doprowadź do wrzenia. Grzyby gotuj przez około 20 – 30 minut od zagotowania wody.
- Kapustę odcedź i sprawdź jej smak – jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją delikatnie wodą. Następnie dosyć grubo ją pokrój.
- Pokrojoną kapustę przełóż do dużego garnka i przypraw dwoma liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku i jednym ząbkiem czosnku, pokrojonym w mniejsze kawałki. Następnie dodaj do niej grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Zawartość garnka uzupełnij wodą do całkowitego przykrycia kapusty i dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, do miękkości pod przykryciem – powinno to zająć około 30 minut.
- Kiedy kapusta jest odpowiednio ugotowana, odcedzamy ją z wody i w miarę możliwości pozbądź się ziela angielskiego oraz liści laurowych.
- Na patelni rozgrzej około połowę przygotowanego wcześniej oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż białą kiełbasę i smaż ją z każdej strony przez około minutę. Podsmażoną kiełbasę wyjmij na talerz.
- Odsączoną, ale nie odciśniętą kapustę, przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozłóż ją równo po całej powierzchni naczynia i ułóż na wierzchu podsmażone białe kiełbasy. Każdą z nich natnij płytko ostrym nożem z obu stron.
- Tak przygotowane kiełbaski posyp obficie świeżo roztartym majerankiem, najlepiej w taki sposób, żeby jak najwięcej zioła weszło w nacięcia.
- Piecz kapustę z kiełbasą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut.
- Podczas gdy kiełbasa się piecze, przygotuj cebulę. Dwa ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a dwie średnie cebule w piórka lub cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzej drugą połowę przygotowanego wcześniej oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż cebulę i smaż ją na średnim ogniu, stale mieszając, przez kilka minut. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodaj do niej pokrojony czosnek. Zawartość patelni smaż przez kolejne 2 minuty do uwolnienia aromatu czosnku. Po tym czasie przypraw cebulę odrobiną soli, mielonego czarnego pieprzu i połową łyżeczki wędzonej papryki. Ponownie wymieszaj zawartość patelni do równego rozprowadzenia przypraw i zdejmij ją z ognia.
- Wyłóż podsmażoną cebulę na wierzch upieczonej kiełbasy i równo rozprowadź po całej powierzchni, umieszczając cebulę również w rozszerzonych nacięciach. Tak przygotowaną kapustę z białą kiełbasą posyp jeszcze odrobiną świeżo roztartego majeranku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 172 kcal
- Węglowodany: 4 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 450 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 39 g
- Białko: 14 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz