Aromatyczny żurek na domowym zakwasie


Dzisiaj zapraszam na żurek przygotowany na zakwasie z mąki żytniej.

 

To potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Żurek jest aromatyczny; wyraźnie wyczuć można wędzony smak boczku i majeranek. Dodatek śmietanki sprawia, że wszystko jest odpowiednio zbalansowane, a zupa nie jest za kwaśna. Do tego dochodzi satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego zakwasu - warto poczekać!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników
Zakwas
  • 6 łyżek (100-110 g) mąki żytniej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 500 ml przegotowanej, przestudzonej wody

Żurek

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 500 ml zakwasu
  • 200 g boczku
  • 2-3 białe kiełbasy (ok. 500 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 1 łyżka tartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 6 jajek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zakwas. Do słoika o pojemności 900 ml wsyp 6 dużych łyżek mąki żytniej. Dodaj cztery średnie liście laurowe, 10 dużych kulek ziela angielskiego i 6 dużych ząbków czosnku przekrojonych na pół. Zawartość słoika zalej pół litrem przegotowanej i wystudzonej wody. Składniki wymieszaj ze sobą, aż mąka całkowicie połączy się z płynem.
  2. Słoik przykrywamy ściereczką muślinową lub innym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz, żeby do jego środka nie dostały się żadne zanieczyszczenia lub owady. Tak przygotowany zakwas odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 dni. Mieszaj go czystą łyżką przynajmniej raz dziennie.
  3. Piątego dnia ostatni raz wymieszaj zakwas i spróbuj. Zakwas jest gotowy do użycia, jeśli jego zapach i smak jest delikatnie kwaśny, bez wyczuwalnej goryczy. Gotowy zakwas oczyść z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, a następnie przelej do butelki lub słoika, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki. Może spędzić tam nawet do dwóch tygodni.
  4. Przygotuj żurek. Dwie cebule pokrój w średnią kostkę. Pół kilo białych surowych kiełbas delikatnie nakłuj za pomocą ostrego noża, dzięki czemu lepiej uwolnią swój smak w zupie. Wędzony boczek pokrój w dużą, centymetrową kostkę.
  5. Do garnka wlej wywar warzywny i doprowadź go do wrzenia.
  6. W tym czasie na zimną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Włącz średni ogień i powoli, stale mieszając, wytop z boczku tłuszcz. Na wytopiony tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją, również stale mieszając, aż stanie się półprzeźroczysta.
  7. Maksymalnie zmniejsz ogień pod garnkiem z wywarem warzywnym i zaczekamy, aż płyn przestanie wrzeć. Dodaj do niego podsmażony boczek wraz z cebulą, i nakłute wcześniej kiełbasy. Zawartość garnka parz pod przykryciem przez 40 minut, pilnując przy tym, żeby płyn nie gotował się zbyt gwałtowanie.
  8. Po 40 minutach kiełbasa powinna być gotowa. Wyjmij ją z garnka na deskę do krojenia i pokrój w około centymetrowe plasterki. Włóż ją ponownie do garnka z zupą.
  9. Zakwas dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Polecam na początku dodać tylko połowę zakwasu i sprawdzić, czy smak zupy jest odpowiedni; w razie potrzeby użyj całości. Zupę dokładnie wymieszaj i dodaj do niej jeden rozgnieciony ząbek czosnku oraz jedną, czubatą łyżkę tartego chrzanu. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj do równego rozprowadzenia chrzanu w zupie. 
  10. Kiedy żurek delikatnie się zagęści, dodaj do niego czubatą łyżkę majeranku: przyprawę wysyp na dłoń i delikatnie ją rozetrzyj. Zupę ponownie wymieszaj i wyłącz grzanie.
  11. Tak przygotowany żurek zabiel 3 łyżkami śmietanki, dokładnie wymieszamy i ostatecznie dopraw solą i pieprzem.
  12. Podawaj z ulubionymi dodatkami – jajkami gotowanymi na twardo lub ziemniakami.
  13. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 6 porcji, zupa + 1 jajko na twardo)
  • 470 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 35 g
  • Białko: 20 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze