Jajka faszerowane pieczarkami z odrobiną chili

Dzisiaj zapraszam na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko w okresie wielkanocnym, ale podczas każdej imprezy w rodzinnym gronie – jajka faszerowane pieczarkami z odrobiną chili. 

 

Podstawą smaku są tutaj oczywiście pieczarki, ale gdzieś w tle obecne są też nuty skarmelizowanej cebulki oraz chili. Dodajcie do tego świeżą rzeżuchę, i otrzymacie piękną, smaczną przystawkę.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 8 jajek
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki (ok. 45 g) majonezu + trochę do ozdobienia
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju (ok. 30 g)
  • Świeża rzeżucha
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 8 dużych jajek ugotuj na twardo, całkowicie ostudź i obierz ze skorupek.
  2. Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę. Dwie czerwone, małe papryczki chili oczyść z szypułek i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pieczarki delikatnie oczyść za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego i pokrój w cienkie pół plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją, stale mieszając przez 3, może 4 minuty do zmięknięcia.
  4. Dodaj do cebuli papryczki chili i podsmażaj je przez kolejne 2, 3 minuty, aż uwolnią swój aromat.
  5. Na koniec dodaj pokrojone pieczarki. Zawartość patelni smaż tak długo, aż grzyby zmniejszą swoją objętość o połowę. Powinno zająć to około 5 minut. Kiedy pieczarki są gotowe, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  6. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski. Rozdrobnij je za pomocą widelca, łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
  7. Do żółtek dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i papryczkami chili. Zawartość miski uzupełnij dwiema lub trzema łyżkami majonezu i łyżeczką suszonej pietruszki. Składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszaj, do całkowitego połączenia. Farsz dopraw do smaku solidną szczyptą soli i mielonego, czarnego pieprzu.
  8. Każdą połówkę jajka nadziej solidną łyżeczką farszu. Postaraj się wypełnić nią dokładnie otwór po żółtku.
  9. Nadziane jajka przyozdób niewielką ilością majonezu, szczyptą słodkiej papryki i kilkoma listkami świeżej rzeżuchy.
  10. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
1 połówka jajka
  • 83 kcal
  • Węglowodany: 2 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze